EXCLUSIV Mesajul adresat președintelui AUR, George Simion, de o militară ucraineană: "Dacă ar exista posibilitatea, l-aș urca într-o mașină, l-aș duce în Donbas, ca să vadă ceea ce se întâmplă acolo, să se plimbe prin acele orașe, să scoată din tranșee băieții morți". De asemenea, aceasta punctează care sunt nevoile stringente ale forțelor ucrainene


EXCLUSIV Mesajul adresat președintelui AUR, George Simion, de o militară ucraineană: "Dacă ar exista posibilitatea, l-aș urca într-o mașină, l-aș duce în Donbas, ca să vadă ceea ce se întâmplă acolo, să se plimbe prin acele orașe, să scoată din tranșee băieții morți". De asemenea, aceasta punctează care sunt nevoile stringente ale forțelor ucrainene

Delegația Ucrainei la Congresul PPE, eveniment desfășurat în perioada 6-7 martie la București, a avut în componență și o militară care luptă contra hoardelor ruse încă de la începutul războiului la scară largă. Din 24 februarie 2022, Olena apără Ucraina și lumea liberă ca parte a unei grupări de operatori de drone din cadrul brigăzii 58. 

De asemenea, Olena este membră în consiliul local al orașului Konotop din partea "Solidarității Europene", partidul de poziție condus de fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko. 

Pe parcursul Congresului PPE, Olena a participat, printre altele, la dezbaterea "Viziunea femeilor asupra păcii". Mesajul pe care l-a transmis Olena este că femeile și bărbații ucraineni protejează nu doar Ucraina, ci și securitatea Europei. Astfel, aceasta a avertizat că Putin nu are în plan să se rezume la Ucraina și a atras atenția că fiecare minut de tărăgănare a sporirii ajutorului militar costă vieți omenești. 

Acordând un scurt interviu pentru publicația Podul.ro, Olena a vorbit inclusiv despre nevoile stringente ale forțelor ucrainene. Totodată, militara ucraineană a avut un mesaj și pentru partidele cu valențe pro-ruse din România, de pildă AUR, care, chiar în acele momente, desfășura un protest în proximitatea Romexpo, unde avea loc Congresul PPE. Adresându-se în mod special președintelui AUR, George Simion, care a organizat protestul, Olena a transmis că acesta ar trebui să i se alăture în Donbas pentru a vedea ororile pe care le comit acolo hoardele ruse. Nu în cele din urmă, militara ucraineană s-a declarat încrezătoare că, la alegerile din acest an, românii nu vor opta pentru o putere cu valențe pro-rusești. 

Întrebare: Care sunt nevoile stringente ale luptătorilor ucraineni în prezent? 

Olena Teterya: În primele zile ale războiului, duceam lipsă de apă și hrană. În prezent, din această perspectivă ne merge bine. Acum, cele mai stringente nevoi constau în ceea ce putem folosi pentru a lupta, ceea ce putem folosi pentru a accelera victoria: obuze, artilerie, drone. Totodată, echipamentul de apărare aeriană reprezintă o capabilitate ce poate salva viețile militarilor noștri, ale oamenilor noștri, respectiv ne poate ajuta să distrugem inamicul.

Întrebare: Există o serie de dileme în Congresul SUA referitoare la sprijinirea Ucrainei. Există bani, dar nu știm dacă vor ajunge sau nu în Ucraina, întrucât Congresul stagnează. Care este mesajul dvs. pentru membrii Congresului american? 

Olena Teterya: Sper cu adevărat că Statele Unite vor face alegerea corectă în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina. De fapt, consider că SUA sunt prietenul nostru și nu ne vor abandona la necaz. 

Întrebare: Mai mulți cetățeni protestează împotriva UE și a Ucrainei chiar în aceste momente în apropiere de noi. Îi și putem auzi. Credeți că populiștii vor ajunge să aibă o influență puternică în România?

Olena Teterya: Sper și consider că România este de partea Ucrainei. A demonstrat-o deja prin sprijinul oferit. Cred că nu va fi afectat în niciun fel parteneriatul nostru. Sunt încrezătoare că în România sunt oameni cumsecade. 

Întrebare: Dar dacă va exista un astfel de Guvern în România, condus de populiști, va fi un risc major pentru Ucraina? Acum suntem prieteni, dar dacă acești oameni vor ajunge la putere, va fi mai greu să comunicăm și să construim relații normale.

Olena Teterya: Ei bine, o spun din nou, sunteți oameni cumsecade, majoritatea dintre voi. Sper că nu va exista o asemenea guvernare. Dacă ar exista posibilitatea, l-aș urca pe protestatarul principal într-o mașină, l-aș duce în Donbas, ca să vadă ceea ce se întâmplă acolo, să se plimbe prin acele orașe, să scoată din tranșee băieții morți. Atunci m-aș întreba dacă ar mai continua un astfel de miting. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.