Sondaj: Majoritatea americanilor spun că atât Biden, cât și Trump NU sunt potriviți pentru încă un mandat la Casa Albă, din pricina problemelor mentale specifice vârstei foarte înaintate


  • ACP
  • Mar 4, 2024 12:22
  • 607
Sondaj: Majoritatea americanilor spun că atât Biden, cât și Trump NU sunt potriviți pentru încă un mandat la Casa Albă, din pricina problemelor mentale specifice vârstei foarte înaintate

Cea mai mare parte a americanilor adulți consideră că președintele Joe Biden sau contracandidatul sau Donald Trump nu ar mai fi potriviți pentru cea mai înaltă funcție în stat, din cauza problemelor mentale specifice vârstei foarte înaintate, conform unui  sondaj realizat de The Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research. Mulți respondenți ai sondajului au fost profund pesimiști cu privire la probabilele opțiuni pentru alegerile din noiembrie, din cauza vârstei și a riscului de declin cognitiv al principalilor candidați. 

Aproximativ 6 din 10 americani intervievați spun că nu sunt foarte încrezători ori chiar deloc încrezători în capacitatea mentală a lui Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, de a servi eficient ca președinte. Aproape aceeași proporție au zis același lucru despre fostul președinte Donald Trump, în vârstă de 77 de ani.  

Amintim că un raport care recomanda anul trecut ca Joe Biden să nu fie urmărit penal pentru manipularea greșită a înregistrărilor clasificate, din cauza problemelor mentale determinate de vârsta înaintată, a contribuit la răspândirea opiniei privind starea președintelui, respectiv la creșterea numărului celor care au îndoieli referitoare la capacitatea acestuia de a servi țara. Raportul menționa că memoria lui Biden era "neclară", "defectuoasă", "slabă" și avea "limitări semnificative" la momentul întocmirii sale.

Trump a avut de făcut față unei acuzații similare - privitoare la păstrarea de materiale clasificate în casa sa din Florida - dar fără să se pună problema că vârsta ar putea fi o problemă în cazul său.  

Sondajul arată și faptul că aproximativ 4 din 10 americani aprobă modul în care Biden abordează îngrijirea sănătății, schimbările climatice, politica de avort și conflictul dintre Rusia și Ucraina, dar oamenii sunt mai puțin mulțumiți de modul în care Biden gestionează imigrația (29%), conflictul dintre israelieni și palestinieni (31%) și economia (34%).

În același timp, aproape 6 din 10 (57%) americani cred că economia națională stă mai prost sau mult mai prost decât înainte ca Biden să preia mandatul în 2021 și doar 3 din 10 adulți spun că e mai bine sub conducerea sa. Astfel, doar 38% dintre adulții americani aprobă modul în care Biden își desfășoară slujba de președinte, în timp ce 61% dezaprobă.

Mai mult, patru adulți din cinci din totalul celor intervievați (77%) consideră că țara se îndreaptă într-o direcție greșită, în timp ce numai unul din cinci consideră că merge pe drumul cel bun. Chiar și 62% la sută dintre democrați, așadar dintre susținătorii administrației Biden, cred că țara se îndreaptă în prezent într-o direcție greșită.

Sondajul pe 1.102 adulți a fost efectuat în perioada 22-26 februarie 2024, în baza unui eșantion extras din panoul AmeriSpeak, care este conceput pentru a fi reprezentativ pentru populația Statelor Unite. Marja de eroare de eșantionare pentru toți respondenții este de plus sau minus 4,1 puncte procentuale. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.