Serviciile secrete militare ucrainene dezvăluie un atac cibernetic de amploare asupra Ministerului rus al Apărării în urma căruia au fost accesate numeroase documente clasificate


Serviciile secrete militare ucrainene dezvăluie un atac cibernetic de amploare asupra Ministerului rus al Apărării în urma căruia au fost accesate numeroase documente clasificate

Agenția ucraineană de informații militare (HUR) a lansat un atac DDoS împotriva serverelor Ministerului rus al Apărării, obținând acces la „o mare parte din documentele clasificate ale serviciilor", a anunțat, luni, agenția potrivit publicației The Kyiv Independent.

Operațiunea specialiștilor cibernetici ai serviciilor de informații militare ar fi ajutat la obținerea de ordine, instrucțiuni, documente interne și rapoarte „care au circulat în aproximativ 2.000 de unități structurale ale serviciului de securitate rus", precum și de programe de securitate (a informațiilor) și de criptare.

Atacurile cibernetice au devenit un instrument din ce în ce mai frecvent utilizat de ambele părți ale războiului dintre Rusia și Ucraina. 

Într-una dintre cele mai devastatoare lovituri, hackerii ruși au vizat furnizorul de telecomunicații al Ucrainei, Kyivstar, provocând întreruperi ale comunicațiilor la nivel național în decembrie anul trecut.

„Informațiile obținute fac posibilă stabilirea structurii complete a sistemului Ministerului rus al Apărării și a legăturilor sale", a declarat agenția ucraineană de informații militare.

Analiza datelor accesate a ajutat, de asemenea, la identificarea generalilor și a altor comandanți de nivel înalt din unitățile structurale ale Ministerului rus al Apărării și a „tuturor celor care au folosit software-ul pentru gestionarea documentelor electronice", se arată în comunicatul agenției.

HUR susține că a obținut inclusiv documente oficiale ale lui Timur Ivanov, un ministru adjunct al apărării din Rusia.

La sfârșitul lunii ianuarie, serviciile de informații ucrainene raportau un atac cibernetic care ar fi paralizat, pentru un timp, serverul special de comunicații al Ministerului rus al Apărării.

Oficialii ruși nu au comentat aceste declarații. (sursa: The Kyiv Independent)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.