Avertismentul unui înalt oficial din Interpol: războiul din Ucraina va crea grupuri de infractori mai bine înarmați și mai nemiloși decât în prezent


Avertismentul unui înalt oficial din Interpol: războiul din Ucraina va crea grupuri de infractori mai bine înarmați și mai nemiloși decât în prezent

Printre efectele secundare nedorite ale războiul rusesc din Ucraina se numără și crearea unei generații noi de infractori, care vor deveni mult mai periculoși și mai bine înarmați, a avertizat Stephen Kavanagh, directorul executiv pentru serviciile de poliție ale Interpol, pentru publicația El Pais.

„Unii infractori cibernetici care operează în Rusia și Ucraina au trecut de la săvârșirea infracțiunii pure la atacarea reciprocă, îmbunătățindu-și capacitățile. Și, în timp ce se concentrează pe încercarea de a provoca un rău ca parte a conflictului lor mai larg, atunci când se vor întoarce la criminalitatea generală, vor fi mai pricepuți, vor fi mai nemiloși în ceea ce fac”, a prezis Kavanagh, tratând despre provocările de securitate cu care se confruntă Europa.

„Am văzut dovezi că unele dintre aceste arme (din Ucraina –n. red.) au apărut în alte zone și au fost vândute. Și acest fapt este ceva care va avea un impact asupra Europei, nu doar pentru următorii 5, ci pentru următorii 15 sau 20 de ani. Vor exista criminali care sunt mai bine înarmați”, a adăugat el. 

Kavanagh a vorbit și despre amenințarea terorismului islamist. „Cu setul tragic de circumstanțe pe care le vedem în Sahel, în Yemen, în Palestina, întotdeauna vor exista cei care folosesc acele circumstanțe îngrozitoare pentru a deturna emoțiile oamenilor și a-i determina să facă lucruri sângeroase și îngrozitoare”, a punctat el. 

Kavanagh a lucrat 30 de ani la New Scotland Yard și încă cinci ca șef al poliției din Essex. A coordonat lupta împotriva terorismului, a fost responsabil cu securitatea Familiei Regale britanice și a direcționat strategia National Digital Intelligence în confruntarea cu criminalii ale căror capacități au fost puternic întărite de noile tehnologii.

„Cred că rolul principal al forțelor de ordine este de a preveni criminalitatea. Ne place să-i arestăm pe cei răi după ce au făcut lucruri urâte sau au transportat drogurile. Cu toate acestea, este mult mai bine să nu se întâmple aceste rele, să nu fie devastate vieți prin traficul de arme sau de persoane”, a conchis el. 

Kavanagh candidează pentru funcția de vârf a organizației internaționale de Poliție, Interpol, care va organiza în noiembrie o adunare generală pentru alegerea secretarului general. El are toată susținerea guvernului britanic, ce vrea să-și consolideze relevanța internațională după ce și-a văzut legăturile polițienești cu Europolul slăbite după Brexit. 

Concurentul său pentru postul numărul unu în Interpol este candidatul brazilian Valdecy Urquiza, despre care El Pais spune că începe cursa cu mai multe posibilități pentru că instituția se află de decenii sub controlul Statelor Unite și al Europei, iar China și-a exprimat sprijinul implicit pentru candidatul brazilian – sursa AICI.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.