Vești proaste pentru Ucraina. Ambasadoarea SUA la NATO transmite că nu se așteaptă ca, în urma summitului din această vară, țara invadată de hoardele ruse să fie invitată să adere la Alianța Nord-Atlantică


Vești proaste pentru Ucraina. Ambasadoarea SUA la NATO transmite că nu se așteaptă ca, în urma summitului din această vară, țara invadată de hoardele ruse să fie invitată să adere la Alianța Nord-Atlantică

Ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, a transmis marți că nu se așteaptă ca Ucraina să fie invitată oficial să se alăture Alianței Nord-Atlantice la Summitul de la Washington ce se va desfășura în această vară.

"În ceea ce privește summitul din această vară, nu mă aștept ca Alianța să emită o invitație în acest stadiu", a zis Julianne Smith.

În schimb, ambasadoarea SUA se așteaptă ca aliații să transmită un semnal că NATO continuă să se apropie de Ucraina și că întreprinde măsuri concrete pentru a se constitui o "punte între punctul în care ne aflăm acum și calitatea de membru deplin".

"Sperăm foarte mult că președintele Zelenski ni se va putea alătura personal. (...) Iar, cel mai important, vom putea să-i transmitem un semnal președintelui Putin că, în ceea ce privește sprijinul nostru pentru Ucraina, nu ne abatem, ci vom continua să-i sprijinim (pe ucraineni - n.red.) atât timp cât este nevoie”, a continuat Smith. 

Smith a mai precizat că la Summitul NATO de la Vilnius, desfășurat anul trecut, aliații au arătat foarte clar că viitorul Ucrainei este în Alianța Nord-Atlantică. 

"De la Summitul de la Vilnius și până în prezent, am muncit foarte mult pentru a continua să ajutăm prietenii noștri din Ucraina cu reformele necesare în propria lor țară cu scopul de a merge mai departe cu integrarea lor atât în Uniunea Europeană, cât și în NATO. Și continuăm să ne concentrăm în primul rând pe a-i sprijini în lupta lor continuă și pe a ne asigura că vor câștiga pe câmpul de luptă", a conchis Julianne Smith. 

Ambasadorul britanic la NATO, David Quarrey, a declarat recent, la rândul său, că Ucraina nu ar trebui să se aștepte la progrese semnificative la Summitul de la Washington în ceea ce privește cererea de aderare la Alianța Nord-Atlantică. (sursa: AICI)

În schimb, președintele Poloniei, Andrzej Duda, declara în luna ianuarie a acestui an că Ucraina ar trebui să fie invitată oficial în NATO, chiar dacă aderarea propriu-zisă nu este posibilă pe timpul războiului. 

"În timpul războiului, este imposibil (ca Ucraina să adere efectiv - n.red.), dar consider că Ucraina ar trebui să primească o invitație în NATO, care va iniția procesul de discutare a acestei chestiuni în parlamentele naționale ale țărilor membre din cadrul Alianței. Acest proces ar putea fi unul de durată și este crucial pentru moralul apărătorilor Ucrainei", a zis Duda. 

Duda a adăugat că Ucraina "ar trebui să lupte pentru aderarea deplină la NATO", respectiv că viitoarea aderare a Ucrainei este crucială atât pentru puterea NATO, cât și pentru securitatea Poloniei. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.