Tupeu de criminali în masă: Moscova a pus-o pe premiera Estoniei pe lista urmăriților penal de autoritățile ruse. Kaja Kallas e o consecventă susținătoare a Ucrainei


Tupeu de criminali în masă: Moscova a pus-o pe premiera Estoniei pe lista urmăriților penal de autoritățile ruse. Kaja Kallas e o consecventă susținătoare a Ucrainei

Premiera Estoniei – Kaja Kallas – a fost pusă pe o listă de urmăriți a autorităților ruse, conform registrului Ministerului rus de Interne al persoanelor căutate în urma unor acuzații penale, actualizat marți. Asta pe măsură ce tensiunile dintre Rusia și statele Baltice cresc de la o zi la alta. 

E pentru prima oară când autoritățile ruse pun un lider al unui stat străin pe o listă de urmăriți penal.

Ministerul nu a specificat care sunt acuzațiile pe care i le aduce doamnei Kallas, dar amintim că ea a înfuriat Moscova când a susținut îndepărtarea monumentelor soldaților sovietici din cel de-Al Doilea Război Mondial, în condițiile în care Rusia are legi care incriminează profanarea monumentelor memoriale (adică propagandistice) de război. 

Mai mult, Kaja Kallas a fost și este o susținătoare consecventă și fățișă a Ucrainei, a eforturilor de creștere a asistenței militare pentru Kiev și de înăsprire a sancțiunilor împotriva Rusiei. 

Autoritățile ruse l-au trecut pe lista urmăriților și pe secretarul de stat al Estoniei, Taimar Peterkop, potrivit aceluiași registru. 

"Mișcarea de astăzi a Federației Ruse nu este deloc surprinzătoare; e o tactică familiară de înfricoșare. Estonia și cu mine rămânem fermi în politica noastră: sprijinirea Ucrainei, consolidarea apărării europene și lupta împotriva propagandei ruse", a precizat Kallas într-un comunicat.

Scriind pe rețelele de socializare, ea a punctat: „Mișcarea Rusiei nu are nimic surprinzător. Aceasta este încă o dovadă că fac ceea ce trebuie – sprijinul puternic al UE pentru Ucraina este un succes și dăunează Rusiei”.

"Întotdeauna am spus că trusa de instrumente a Rusiei nu s-a schimbat. De-a lungul istoriei, Rusia și-a acoperit represiunile în spatele așa-ziselor agenții de aplicare a legii. Știu asta din istoria familiei mele. Când bunica și mama mea au fost deportate în Siberia, KGB-ul a emis mandatul de arestare”, a explicat ea, făcând trimitere la amplul genocid săvârșit de Rusia sovietică – detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.