Franța acuză Rusia că a lansat o nouă campanie masivă de manipulare și dezinformare cu scopul de a influența alegerile din SUA și din state europene importante. Dezvăluirile autorităților de la Paris


Franța acuză Rusia că a lansat o nouă campanie masivă de manipulare și dezinformare cu scopul de a influența alegerile din SUA și din state europene importante. Dezvăluirile autorităților de la Paris

Ministerul francez de Externe a avertizat, luni, într-un briefing de presă, că Moscova și-a reintensificat eforturile privind dezinformarea și manipularea informațiilor, o amplă campanie de fake news vizând Polonia, Germania și Franța, alături de alți aliați ai Kievului din Occident. 

Conform oficialilor francezi, Moscova dorește să încetinească sprijinul occidental pentru forțele ucrainene, să exagereze succesul forțelor sale militare în războiul din Ucraina, să justifice invazia, să discrediteze și să diminueze rezistența militară a Ucrainei, dar și să submineze rezistența civililor în fața atacurilor zilnice asupra localităților ucrainene. 

Mediile prin care propaganda rusă a lansat noua campanie de dezinformare și manipulare „cu o amploare masivă” și „complexă în structură” sunt platformele de socializare, cum ar fi X (fosta Twitter), dar și site-uri cunoscute pentru aceste tipuri de campanii ale Moscovei, precum Sputnik. 

Ministrul francez de Externe – Stéphane Séjourné – declarase, tot luni, că a fost identificată o rețea de „cel puțin 193” de site-uri web cu scopul „de a răspândi dezinformarea rusă”.

Séjourné a precizat: „Rusia caută să distrugă unitatea Europei și chiar mai rău, vrea să ne epuizeze democrațiile, estompând limita dintre știrile reale și false, prin manipularea informațiilor”

Moscova dorește să influențeze și alegerile din Statele Unite și Marea Britanie, conform oficialilor francezi, derutând și speriind alegătorii, ori discreditându-i pe unii candidați. 

De asemenea, spun oficialii francezi, campania rusă ar viza și perturbarea evenimentelor sportive internaționale precum Jocurile Olimpice de la Paris și Campionatul European de Fotbal din Germania.

Acesta nu este prima dată când este acuzată o campanie de manipulare și dezinformare din partea Moscovei (astfel de campanii reprezintă dominantele ultimilor doi ani). Luna trecută, oficialii francezi ai Apărării au declarat că Franța a fost ținta unei campanii de fake news propagandistic lansată de Moscova în urma reafirmării sprijinului pentru Kiev de către președintele Emmanuel Macron. 

Rusia s-a aflat și în spatele campaniei de amenințare cu mesaje grafitti a comunității evreiești din Franța, pentru a indice sentimente de nesiguranța în sânul acesteia. 

Anul trecut, agenția franceză responsabilă de combaterea interferențelor digitale străine – Viginum – a raportat că a intervenit cu „măsuri de protecție și prevenire” după ce a detectat și un site web oglindă care l-a imitat pe cel al Ministerului de Externe francez, produs de „entități de stat sau entități afiliate statului rus rusesc”. Cum era de așteptat, Rusia genocidară a negat acuzațiile – detalii AICI.  

(sursa ilustrație deschidere: cartoonmovement.com)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.