De-ale comunismului: Nord-coreenii fură curent la propriu, din rețelele industriale, deoarece statul le asigură, în cele mai fericite cazuri, doar câteva ore de energie electrică pe zi


De-ale comunismului: Nord-coreenii fură curent la propriu, din rețelele industriale, deoarece statul le asigură, în cele mai fericite cazuri, doar câteva ore de energie electrică pe zi

Încercând să facă față lipsei de energie electrică pe parcursul zilei, dar și pentru o bună parte din noapte, nord-coreenii accesează ilicit cablurile de alimentare din rețeaua publică ori din obiectivele industriale, cu riscul de a fi prinși și pedepsiți de autorități.

Exceptând fabricile, spitalele și alte câteva instituții de stat, întreruperile de curent sunt comune iarna în toată țara, în special în unele zone rurale unde locuințele primesc energie electrică doar o oră pe zi, pentru ca familiile să își poată pregăti cina.  

În aceste condiții, autoritățile încearcă reprimarea furtului de energie electrică vânându-i atât pe cei care fură curent, cât și pe angajații statului care le permit sau îi ajută chiar să conecteze fire de la casele lor la rețelele industriale, în schimbul unor sume de bani.  

"Departamentul de securitate socială patrulează noaptea în fiecare cartier al orașului, căutând casele care folosesc în secret electricitate industrială", a declarat pentru Radio Free Asia, sub condiția anonimatului, un rezident din provincia nord-estică North Hamgyong.

"Ei merg în mod regulat în fabrici și alte instituții pentru a se asigura că nu există fire electrice conectate la case", a completat acesta. 

"În urmă cu două zile, o casă a fost surprinsă folosind electricitate noaptea, fiind conectată la o rețea industrială. Doar în aceasta lună au fost descoperite șase locuințe (în această situație) de autoritățile locale. În jurul datei de 10 ianuarie, a fost descoperită o casă din orașul Kilju care folosea în secret, de peste trei luni, energie electrică de la spitalul militar", a mai zis rezidentul din provincia nord-estică North Hamgyong. 

Firele au fost instalate în așa fel încât detectarea lor să nu fie ușoară.

"Au săpat în pământ până la aproximativ 30 de metri distanță de spital și au îngropat cablurile electrice până la casa lor. Poliția a investigat situația și a descoperit că un angajat al spitalului care supraveghea echipamentul electric a conectat cablurile în schimbul a 100.000 de woni (aproximativ 11 euro) pe lună. Angajatul spitalului și capul familiei (din locuința care fura curent) au fost pedepsiți cu trei luni într-un centru de muncă disciplinar", a relatat un alt rezident.

Cantitatea de energie electrică pe care Guvernul o furnizează locuințelor depinde în mare măsură de locul unde se află, dar chiar și în capitala țării locuitorii rămân de obicei fără curent pentru o parte din zi. 

"Kyongwon este un județ agricol tipic, cu câteva mici fabrici industriale locale și mine de cărbune. Energia electrică a fost bine furnizată până în sezonul de treierat din toamnă, dar acum este disponibilă doar aproximativ o oră pe zi", a mai spus rezidentul.

Deși zonele din apropierea graniței cu China primesc mai multă energie electrică, pentru a oferi o impresie bună lumii exterioare, regiunea Kyongwon învecinată cu China nu este considerată suficient de importantă pentru aprovizionarea constantă.

"Pe 1 ianuarie, furnizarea specială de energie electrică de Anul Nou a durat mai puțin de șase ore", a mai zis rezidentul din regiune, conform Radio Free Asia. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.