VIDEO Fermierii germani desfășoară marea BLOCADĂ asupra întregii țări. În pofida unor concesii făcute de Guvernul de la Berlin, protestele continuă


  • ACP
  • Jan 9, 2024 17:47
  • 520
VIDEO Fermierii germani desfășoară marea BLOCADĂ asupra întregii țări. În pofida unor concesii făcute de Guvernul de la Berlin, protestele continuă

În Germania a început o perioadă foarte complicată odată cu lansarea "săptămânii de acțiune" a fermierilor, care va provoca perturbări majore în traficul din întreaga țară și va pune sub presiune guvernul federal. 

La Berlin, pentru a-și exprima furia, fermierii au staționat cu zeci de tractoare și camioane și au început să claxoneze. Proteste de mare anvergură, în cadrul cărora se vor organiza în continuare blocaje rutiere, în special la intrările pe autostrăzi, sunt programate să aibă loc aproape în fiecare zi, așteptându-se ca numeroase convoaie de tractoare să se întâlnească în centrele mai multor orașe, campania urmând să culmineze pe 15 ianuarie cu un alt marș major prin inima Berlinului.



Protestele au fost generate de anularea unei reduceri de taxe pe motorina agricolă și crearea unei taxe noi pe vehiculele agricole, două măsuri decise de guvern ca parte a înăspririi bugetare.

De îndată ce s-au anunțat aceste două măsuri fiscale – estimate la 900 de milioane de euro pe an - fermierii și-au exprimat furia organizând un marș la Berlin pe 19 decembrie, la care au participat aproximativ 6.500 de demonstranți și cele 1.700 de tractoare ale acestora.  

Ca urmare a protestelor, pe 4 ianuarie guvernul german a anunțat că își abandonează planurile de a impozita vehiculele agricole și este pregătit să elimine treptat reducerea la motorina agricolă până în 2026, în loc să o încheie brusc începând cu acest an.  

Chiar și în aceste condiții, fermierii nu au renunțat la "săptămâna lor de acțiune", care a început luni dimineață cu mai multe blocaje rutiere în toată țara.

Lucrătorii din mai multe sectoare din toată Germania, de la metalurgie și transport până la educație, s-au orientat, la rândul lor, către acțiuni de protest în ultimele săptămâni, cerând creșteri salariale după ce au avut de suportat perioada lungă de inflație dureroasă. Lucrătorii feroviari vor fi următorii care vor protesta, începând de miercuri, când intenționează să lanseze o grevă de trei zile. (sursa: Al Jazeera)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.