Armata israeliană recunoaște public că a greșit când a bombardat tabăra de refugiați Maghazi din Gaza


Armata israeliană recunoaște public că a greșit când a bombardat tabăra de refugiați Maghazi din Gaza

Israelul a recunoscut în premieră că pagubele masive produse de un atac aerian al aviației sale au fost o greșeală, potrivit unui oficial militar al forțelor armate israeliene (IDF) care a vorbit, joi dimineață, la postul public israelian KAN News despre bombardarea taberei de refugiați Maghazi din Gaza, unde sunt mii de palestinieni care fug de războiul împotriva Hamas. 

În urma unei investigații interne a IAF a rezultat că tipul de armament folosit nu s-ar fi potrivit cu natura misiunii, astfel că zeci de civili nevinovați au fost uciși în această lovitură, fapt care ar fi putut fi evitat dacă s-ar fi folosit armamentul potrivit. 

„O investigație preliminară a dezvăluit că în timpul atacului, clădiri suplimentare au fost avariate în apropierea țintelor care au fost atacate”, a declarat (pentru KAN News) Unitatea purtătorului de cuvânt al IDF. 

„(Acest lucru) aparent a avut ca rezultat vătămarea celor care nu sunt implicați. IDF regretă răul adus celor care nu sunt implicați”, s-a precizat. 

În atacul aerian israelian care a lovit tabăra de refugiați Maghazi din centrul Gazei au fost ucise 70 de persoane, conform purtătorului de cuvânt al ministerului palestinian al Sănătății, Ashraf al-Qidra, care a adăugat că numărul morților este probabil să crească. 

Publicația americană Business Insider a relatat, vineri, că numărul morților a ajuns la 86 de persoane, între care s-ar afla și femei și copii (sursa AICI). 

„Ceea ce se întâmplă în tabăra Maghazi este un masacru comis într-o piață rezidențială aglomerată”, a spus al-Qidra. 

Armata israeliană a declarat duminica trecută că examinează raportul incidentului Maghazi și s-a angajat să minimizeze daunele aduse civililor, însă faptul că Hamas operează în zone dens populate și folosește civilii ca scuturi umane ridică în continuare riscurile pentru populația civilă din Gaza

„În ciuda provocărilor reprezentate de teroriștii Hamas care operează în zonele civile din Gaza, IDF este angajată în dreptul internațional, inclusiv luând măsuri fezabile pentru a minimiza daunele aduse civililor”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei israeliene, într-un comunicat. 

Hamas, care conduce Gaza, a emis o declarație în care a numit atacul aerian „un masacru îngrozitor” și a spus că este „o nouă crimă de război”.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.