Declarația Vaticanului privind binecuvântarea cuplurilor de același sex divizează lumea catolică. Poziționările diferite ale ierarhilor catolici


  • ACP
  • Dec 22, 2023 15:32
  • 578
Declarația Vaticanului privind binecuvântarea cuplurilor de același sex divizează lumea catolică. Poziționările diferite ale ierarhilor catolici

Declarația Vaticanului prin care sunt permise binecuvântările nonliturgice ale cuplurilor homosexuale a împărțit ierarhii catolici din întreaga lume în mai multe tabere, cei care au primit încântați această decizie, cei care cer abordarea acesteia cu mare prudență, respectiv cei care refuză categoric să o pună în aplicare.

Oficialitățile ecleziastice de rang înalt din Austria, Germania și Franța au primit cu cel mai mare entuziasm declarația semnată de Papa Francisc, ajungându-se chiar ca șefii Conferințelor Episcopale din Germania și Austria să sugereze că preoții nu pot refuza să ofere binecuvântări pentru cuplurile homosexuale.

Șeful Conferinței Episcopale Austriece, Arhiepiscopul Franz Lackner, și-a exprimat "bucuria” față de declarația Vaticanului, spunând pentru presă că o relație între un bărbat și o femeie este "ideală", dar "o relație între doi de același sex nu este complet lipsită de adevăr: dragostea, loialitatea și chiar greutățile sunt împărtășite unul cu celălalt". Este dificil să vorbim despre un "trebuie" în ceea ce privește viața religioasă, dar că "practic, (un preot - n.red.) nu mai poate spune nu" binecuvântării unui cuplu homosexual, a mai precizat ierarhul catolic austriac.

Arhiepiscopul Hervé Giraud, al Arhiepiscopiei de Sens și Auxerre din Franța, a afirmat pentru publicația franceză de știri catolice La Croix că declarația Vaticanului oferă "o altă idee de binecuvântare, o binecuvântare a creșterii și nu o binecuvântare a recunoașterii pure".

Declarația Conferinței Episcopilor Romano-Catolici din Ucraina insistă însă că documentul nu oferă "nicio permisiune sau binecuvântare pentru conviețuirea homosexuală sau orice viață în păcat" și critică felul în care a fost redactată Declarația Vaticanului. 

"Ceea ce ne lipsește în document este că Evanghelia îi cheamă pe păcătoși la convertire și, fără un apel de a abandona viața păcătoasă a cuplurilor homosexuale, binecuvântarea poate arăta ca o aprobare", spun episcopii ucraineni în declarația lor.

Papa Francisc a răspuns însă celor care au rețineri față de declarația Fiducia Supplicans, avertizând împotriva "pozițiilor ideologice rigide".  

"Să rămânem vigilenți împotriva pozițiilor ideologice rigide care adesea, sub masca unor bune intenții, ne separă de realitate și ne împiedică să mergem înainte", a spus Papa în cursul zilei de joi. (sursa: Vatican News)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.