Profesoara Adriana Radu, oripilată de comportamentul parlamentarilor AUR: "Toți profesorii trebuie să contribuim la dezvoltarea spiritului civic, la educarea civică pentru a nu mai ajunge în Parlament oameni care au un asemenea discurs și comportament! În momentul în care am cerut măriri de salariu, am făcut-o cu eleganță, cu decență!"


Profesoara Adriana Radu, oripilată de comportamentul parlamentarilor AUR: "Toți profesorii trebuie să contribuim la dezvoltarea spiritului civic, la educarea civică pentru a nu mai ajunge în Parlament oameni care au un asemenea discurs și comportament! În momentul în care am cerut măriri de salariu, am făcut-o cu eleganță, cu decență!"

Adriana Radu, doctor în istorie și profesoară a Colegiului Național Iași, a declarat miercuri, în emisiunea moderată de jurnalista Ioana Constantin la B1TV, că se disociază de comportamentul parlamentarilor AUR, care, pretinzând că luptă inclusiv pentru mărirea salariilor cadrelor didactice, au creat un haos de nedescris în ședința Parlamentului României în care se dezbătea bugetul pe anul 2024. 

Amintim că, în data de 19 decembrie, pe parcursul așa-zisei dezbateri parlamentare pe bugetul pentru anul 2024, în realitate o veritabilă mahala politică ce i-a avut în centrul atenției pe parlamentarii AUR, președintele partidului menționat, George Simion, a amenințat-o pe fosta sa colegă, senatoarea Diana Șoșoacă, că o va agresa sexual. "Te agresez sexual, scroafo!", i-a spus George Simion senatoarei ex-AUR. 

CITIȚI ȘI: Ioana Constantin acuză în mod direct PSD și PNL de crearea partidului AUR: "Domnu Dîncu PSD și băieții de la peneleu Transilvania, ia ziceți, a scăpat proiectul de sub control?". George Simion, pus la zid de jurnalistă după derapajul incalificabil din Parlament: "Nu avem voie să normalizăm acest nivel de golănie fără precedent!"

În legătură cu acest episod regretabil pentru parlamentarismul românesc, Adriana Radu a reliefat rolul profesorilor în ceea ce privește prevenirea accederii în Parlament a unor personaje precum președintele AUR George Simion. 

Ioana Constantin: Pe pancartele acestor golani, acestor huligani din Parlamentul României scrie "40% pentru profesori". Aceștia mai spun că au confiscat tribuna și fac tot acest circ, se bat, se înjură și ce mai fac ei... Pentru dumneavoastră, profesorii, îi vedeți reprezentativi, credeți în ei, credeți în acest comportament de huligani? Ei spun că cică vă poartă vouă steagul, profesorilor, iar liderii de sindicat nu răspund, nu au nimic de zis, așadar vă întrebăm pe dumneavoastră, profesorii de rând.

Adriana Radu: Noi, în momentul în care am cerut măriri de salariu, am făcut-o cu eleganță, cu decență, cu bun simț zic eu și cu demnitate. Noi cred că suntem capabili să ne cerem drepturile fie individual, fie prin intermediul sindicatelor, fie prin alte mijloace și nu dorim ca acest tip de atitudine să fie asociat cu numele profesorilor. Pentru că ceea ce se întâmplă astăzi în Parlamentul României este de-a dreptul halucinant! Nu poți să vorbești despre drepturi salariale pentru profesori și să ai acest tip de discurs și de atitudine. Ne disociem clar de acest tip de comportament.

Ioana Constantin: Da, dar oricum în buget nu sunt prevăzuți suficienți de mulți bani pentru dumneavoastră, pentru profesori, dar pentru că sunteți mulți, pentru că greva a fost emoționantă pentru întreaga societate, iată că au dorit să se urce și pe acest val legat de profesori. Așadar, dumneavoastră respingeți categoric această asociere cu acești huligani care, mă rog, unul dintre ei îi spune unei femei, nu contează că e Șoșoacă, "te agresez sexual, scroafo!". Nu poți să-i spui așa ceva! Adică tu ești liderul unui partid, ești liderul unor parlamentari, ești parlamentar al țării noastre. iar ăsta e modul în care te adresezi?! 

Adriana Radu: Cred cred că această atitudine din Parlamentul României este o dovadă în plus că atât noi, profesorii de istorie și de educație civică, trebuie să contribuim la educația fiecărui cetățean pentru a înțelege ce înseamnă Parlamentul României, care sunt atribuțiile. Dar nu numai noi, profesorii de specialitate, ci toți profesorii trebuie să contribuim la dezvoltarea spiritului civic, la educarea civică pentru a nu mai ajunge în Parlament oameni care au un asemenea discurs și comportament.

Vedeți video de la 22:30:



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.