EXCLUSIV. În ajunul comemorării primilor morți ai Revoluției, s-a pus la punct Revelionul Rezervistului. Din Securitate, se înțelege


EXCLUSIV. În ajunul comemorării primilor morți ai Revoluției, s-a pus la punct Revelionul Rezervistului. Din Securitate, se înțelege

Cînd tocmai se pregătea comemorarea primilor morți ai Timișoarei, cel care se recomandă peste tot (inclusiv pe ”plachetele” pe care le oferă de ani buni încoace) drept ”colonel SRI” Dumitru Șovar (foto jos), șeful ”cadrelor” în rezervă de la Argeș, mai cunoscut drept inițiator al troiței ”eroilor Securității” din Cimitirul Militar de la Pitești, se pregătea de Revelion. Mai precis, își anunța camarazii securiști din Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, filiala din Pitești, că a repurtat o nouă izbîndă. Dar, să-i dăm cuvîntul: ”Să trăiți! În fiecare an am participat la Revelionul Rezervistului”. 

Și, întrucît, Ziua Unirii, de 1 decembrie, au sărbătorit-o cu camarazii de la Vîlcea, ca urmare, acum le revine ”datoria de onoare” să organizeze ei la Pitești o altă agapă. Cu maxim efort organizatoric, Șovar cumulează Revelionul Rezervistului cu Ziua Unirii (24 ianuarie), cît și cu 30 de ani de la înființarea Asociației (în martie 1993, la trei ani de la înființarea SRI, cînd ”proaspeții” ofițeri ai Serviciului, cu vechi ștate în Securitate, se pensionau ”special”). 

Colonelul Șovar comunică: ”În acest sens, pe data de 19 ianuarie intenționăm să organizăm această reuniune la Restaurantul IAKI. Cu toată presiunea exercitată, am reușit să scoatem prețul meniului la 200 de lei de persoană”, plus muzica, la vreo 25 de lei de fiecare, estimează el, în funcție de numărul participanților. Vin mai mulți, muzică mai ieftină. Nu știu în ce au constat ”presiunile”, presupun că nu i-a strîns degetele în ușă lui Gică Hagi, dar o fi găsit el ceva ”pe plan local”. Șovar încheie: ”În speranța unei realizări reușite, așteptăm deja înscrieri” (captură foto mai jos). ”Vîlcea” i-a transmis acum cîteva zile (tot pe canalul intern de comunicare) că la ei s-au și înscris 20 de ”rezerviști” din Securitate, la masă ieftină și muzică bună. 

Șovar, această figură pitorescă, de n-ar fi malignă, n-a fost niciodată colonel SRI, cum se recomandă. A fost dat afară din SRI, fără să fi ajuns colonel activ, fiind avansat în rezervă. Dar pe ”plachetele” din care a oferit o sumedenie oficialităților, cu care a încheiat și încheie contracte cu încredințare directă pentru firma sa de protecție și pază, cea mai activă din tot județul Argeș, deși n-au decît o singură mașină de intervenție, s-a semnat fără nicio remușcare în calitatea de ”colonel SRI”. Plin și activ, cum se vede. 

Șovar cu al său ”Revelion al Rezervistului” (a se citi ”al Securistului”) îmi aduce aminte de o întîmplare pe care am trăit-o în după-amiaza zilei de 22 decembrie 1989, la sediul Securității din Brașov, unde pe la ora 16.00 a apărut la poartă o Dacie papuc albă, la volan cu un plutonier de Securitate, pe care abia l-am scos apoi din mîinile mulțimii. Dacia aducea două carcase de porc, pentru masa de Crăciun și revelion a securiștilor brașoveni. Care n-au mai apucat-o. Poate nici Șovar, care se întreabă cine-l tot ”pîrăște” presei în interiorul Asociației pe care o conduce, n-o să apuce Revelionul Rezervistului, ca șef al ACMRR SRI de la Argeș, unde sînt de fapt numai foști securiști. 

Prea i-a supărat pe ”activii” din Serviciu, folosindu-le abuziv sigla, ca și pe fostul director Helvig, pe care nu s-a sfiit să-l eticheteze public drept ”nebun”, pentru că a predat la CNSAS arhivele Securității privind Revoluția, ca să se mai mire că-l ”toarnă la presă” cineva din Asociație. Doar știe bine cine are motivele și mijloacele să o facă. 

În rest, la mulți ani, tuturor. Și Crăciun fericit, celor care și-au luat ”rația de libertate”, în decembrie 1989. De la alde Șovar, cu al său ”Revelion al Rezervistului”. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.