Viktor Orban și Ungaria au pus în mișcare un mega-șantaj pentru a susține obiectivele Rusiei


Viktor Orban și Ungaria au pus în mișcare un mega-șantaj pentru a susține obiectivele Rusiei

Treaba e ca la alba-neagra: nu asculta ce zice, uită-te atent la ce face. Ideea este că Viktor Orban joacă pe mâna Rusiei urât de tot. Să recapitulăm.

Orban amenință de câteva săptămâni că blochează începerea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, dar și acordarea unui nou ajutor financiar european pentru Ucraina. Aseară au fost deblocate 10 miliarde de euro fonduri europene pentru Ungaria și Orban a fost de acord cu începerea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova. Orban a jucat și o mică dramoletă, a ieșit din sală când s-a votat începerea negocierilor, a făcut o declarație aiuritoare, adică și cu banii-n pungă și cu onoarea în gură, el n-a votat dar totuși s-a votat.

După care, când a venit vorba de banii pentru Ucraina, Orban s-a pus de-a curmezișul și nu a mai acceptat nici un compromis. Negocierile mai durează, rămâne să vedem dacă există vreo sumă de bani care să-l facă să se răzgândească. Dar să ne amintim că Putin zice că nu are nimic împotriva aderării Ucrainei la UE, problema lui e cu NATO și cu actualul regim de la Kiev. Iar blocarea banilor de care are nevoie Ucraina ca să se apere este exact ce își dorește Putin. Orban a pus în mișcare un mega-șantaj, a cedat ceva ce în realitate nu-l interesează nici pe el nici pe Putin, bagă banii în buzunar și nu cedează pe chestiunile care-l interesează pe Putin. Vedem dacă-i iese șmecheria până la capăt.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.