Kosovo se îneacă în euro falși: 90% din monedele euro examinate de autoritățile kosovare sunt false


  • ACP
  • Dec 13, 2023 14:59
  • 559
Kosovo se îneacă în euro falși: 90% din monedele euro examinate de autoritățile kosovare sunt false

Controversata republică Kosovo a făcut cunoscută problema imensă a banilor europeni falși cu care se confruntă, în condițiile în care utilizează euro ca monedă din anul 2002. O examinare a monedelor euro care circulă în statul parțial recunoscut a arătat că peste 90% din acestea sunt false, conform declarației expertei Nadire Ibrahimi de la Agenția de Medicină Legală din Kosovo, instituție ce este responsabilă inclusiv pentru verificarea autenticității monedelor. 

"Din cele 38.137 de monede false care au ajuns să fie examinate în total, 36.269 s-au dovedit a fi de 2 euro, 1.832 erau de 1 euro și doar 36 erau de 50 de cenți". a spus Ibrahimi. 

Din această cauză majoritatea afacerilor din țară nu acceptă monede de 2 euro, iar multe firme folosesc diferite metode pentru a distinge banii falși de cei autentici. Falsurile pot fi distinse cu ușurință de monedele reale pe fondul culorii mai întunecate, deformării și atracției mai puternice pentru magneți -  conform expertei Ibrahimi - ceea ce face posibilă detectarea rapidă a lor.  

Banii falși ar fi vânduți în mare parte prin intermediul unor conturi deschise pe platformele de social media, iar cumpărătorii plătesc aproximativ jumătate din valoarea lor reală, conform agenției de presă turce Anadolu Agency.  

Poliția din Kosovo ar fi încercat prevenirea intrării banilor falși în țară, cum a fost în cazul unei operațiuni din noiembrie când au fost prinși câțiva traficanți, care au adus din Macedonia de Nord în Kosovo monede false, care ar fi reprezentat aproximativ 85.000 de euro.  

Chiar și în aceste condiții, în care 90% din monedele examinate de autorități sunt false, iar cele mai multe firme locale nu le acceptă, Banca Centrală a Kosovo a emis o declarație în care transmite că toate bancnotele și monedele exprimate în euro sunt, fără excepție, mijloace de plată valabile. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.