George Rîpă, vești proaste pentru AUR, care încearcă, cu disperare, să adere la ECR pentru a se valida pe plan extern: "Nu cred că s-ar potrivi în această formațiune! Guvernările asigurate de conservatori au fost cele care practic au forțat Europa să sprijine ferm Ucraina și să ia măsuri prin care să pedepsească Rusia agresoare. Locul AUR e mai degrabă în ID!"


George Rîpă, vești proaste pentru AUR, care încearcă, cu disperare, să adere la ECR pentru a se valida pe plan extern: "Nu cred că s-ar potrivi în această formațiune!  Guvernările asigurate de conservatori au fost cele care practic au forțat Europa să sprijine ferm Ucraina și să ia măsuri prin care să pedepsească Rusia agresoare. Locul AUR e mai degrabă în ID!"

Într-o analiză realizată astăzi pentru publicația Adevărul, consultantul politic George Rîpă vorbește despre eforturile partidului AUR de a adera la o formațiune politică europeană. De-a lungul timpului, liderii AUR au dat târcoale constant atât Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), cât și formațiunii extremiste Identitate și Democrație (ID). 

Însă, George Rîpă atrage atenția că partidul AUR, pe fondul pozițiilor pro-ruse, nu se potrivește formațiunii ECR, din care fac parte lideri europeni precum premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, respectiv prim-ministra Italiei, Giorgia Meloni, care, spre deosebire de liderii aurișlti, au adoptat poziții ferme ce au vizat sancționarea Rusiei pe fondul războiului pe care Kremlinul îl poartă la scară largă împotriva Ucrainei. 

"Înțeleg dorința lor de a se alătura ECR, însă cred că aici vor întâmpina probleme. Guvernările asigurate de conservatori (Polonia, Marea Britanie și ulterior Italia) au fost cele care practic au forțat Europa și UE să sprijine ferm Ucraina și să ia măsuri prin care să pedepsească Rusia agresoare. La începutul războiului, guvernul conservator polonez și-a impus propria viziune la Bruxelles, în condițiile în care progresistul Macron nu-și asuma nimic, iar socialistul Scholz vorbea de trimiterea a 5.000 de căști. Conservatorii europeni au puternice rădăcini euro-atlantice și văd în relația cu SUA fundamentul politicii externe naționale și europene. În schimb, AUR este un partid care a avut o atitudine prietenoasă față de Rusia. Votul lor recent din Parlament privind înființarea unui Comandament Regional NATO (parlamentarii auriști s-au abținut de la vot - n.red.) ne arată că AUR este în continuare un partid cu simpatii pro-ruse și anti-occidental. Tocmai de aceea, nu cred că partidul de extremă-stânga s-ar potrivi în ECR. Locul lor e mai degrabă în ID, acolo unde s-a adunat un grup eterogen de partide populiste și unde abordarea geo-politică li se potrivește”, subliniază Rîpă.

Precizările făcute de George Rîpă vin în contextul în care președintele AUR George Simion a participat, sâmbătă, la dezbaterea cu tema "The first ecologists. The role of farmers, breeders and fishermen in the link between nature and development", organizată de ECR la Pistoia, în Italia. Iar cu o zi mai târziu, președintele AUR a participat la un eveniment al partidului extremist ID. Gazda evenimentului a fost liderul extremist al partidului italian La Lega, Matteo Salvini. 

Podul.ro a scris pe larg AICI despre disperarea AUR de a se valida ca partid frecventabil prin râvnita aderare la ECR. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.