Protestul transportatorilor polonezi


Protestul transportatorilor polonezi

Cred că protestul transportatorilor polonezi care blochează granița cu Ucraina durează de mai bine de o săptămână, nu-mi amintesc să fi văzut vreo știre pe la noi despre asta. Văd acum știri că transportatorilor polonezi li se vor alătura și agricultorii.

Deocamdată înțeleg că sunt blocate 3 puncte de trecere a frontierei, cozile tirurilor ucrainene ajungeau până la 60km. Agricultorii polonezi vor să blocheze un al patrulea punct de trecere a frontierei.

Transportatorii polonezi cer renegocierea acordului dintre Comisia Europeană și Ucraina care le permite transportatorilor ucraineni să activeze liber pe piața UE, ceea ce a dus la o scădere a profiturilor firmelor comunitare de transport.

Măsura adoptată la începutul războiului avea intenția de a ușura transportul de bunuri în Ucraina, însă transportatorii ucraineni s-au folosit de acest de acord pentru a intra pe piața de transporturi din UE cu prețuri de dumping. Acordul expiră anul viitor și transportatorii polonezi cer să nu mai fie prelungit, să se revină la sistemul anterior cu un număr limitat de permise acordate transportatorilor ucraineni, în același timp Kievul să permită accesul transportatorilor polonezi pe piața ucraineană.

Agricultorii polonezi vor să se alăture protestului din cauza accesului liber pe piața unională a produselor agricole ucrainene, care la fel vin cu prețuri mult mai mici. O parte din transporturile ucrainene au început să fie deviate prin România, încă nu am văzut știri despre o aglomerare a punctelor de frontieră de la noi.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.