FBI, cu ochii în patru. Directorul Christopher Wray anunță că se pregătește pentru dejucarea unor atacuri teroriste pe teritoriul Statelor Unite, în contextul în care "războiul în curs din Orientul Mijlociu a sporit amenințarea la un cu totul alt nivel"


  • ACP
  • Nov 16, 2023 22:17
  • 454
FBI, cu ochii în patru. Directorul Christopher Wray anunță că se pregătește pentru dejucarea unor atacuri teroriste pe teritoriul Statelor Unite, în contextul în care "războiul în curs din Orientul Mijlociu a sporit amenințarea la un cu totul alt nivel"

Directorul FBI Christopher Wray a declarat miercuri în fața Congresului că pe fondul ofensivei israeliene în Gaza, Hamas și alte organizații teroriste ar putea desfășura atacuri în Statele Unite.  

"Într-un an în care amenințarea teroristă a fost deja crescută, războiul în curs din Orientul Mijlociu a sporit amenințarea unui atac împotriva americanilor în Statele Unite la un cu totul alt nivel", a declarat șeful FBI.  

"Din 7 octombrie, am văzut o galerie de organizații teroriste străine care vor să lanseze atacuri împotriva americanilor și a aliaților noștri. Hezbollah și-a exprimat sprijinul și laudele pentru Hamas și a amenințat că va ataca interesele SUA în Orientul Mijlociu. Al Qaeda a lansat cel mai direct apel din ultimii cinci ani pentru atacarea Statelor Unite. Al Qaeda din Peninsula Arabică le-a cerut jihadiștilor să atace americanii și evreii de pretutindeni. ISIS și-a îndemnat adepții să vizeze comunitățile evreiești din Statele Unite și Europa. Având în vedere aceste îndemnuri la acțiune, preocuparea noastră cea mai imediată este că indivizii sau grupurile mici se vor inspira din evenimentele din Orientul Mijlociu pentru a efectua atacuri aici, acasă", a avertizat Wray.

"Pe lângă așa-numita amenințare a actorului singuratic, nu putem și nu excludem posibilitatea ca Hamas, sau o altă organizație teroristă străină, să exploateze conflictul actual pentru a lansa atacuri aici pe propriul nostru pământ", a continuat directorul FBI.

Wray a precizat că sunt luate în vizor și persoanele care sponsorizează terorismul în alte state. 

"Stăm cu ochii pe Hamas și avem mai multe investigații asupra persoanelor afiliate acelei organizații teroriste străine. Și, deși din punct de vedere istoric, cazurile noastre Hamas au identificat persoane aici care facilitează și finanțează terorismul în străinătate, continuăm să ne examinăm informațiile pentru a evalua modul în care amenințarea poate evolua", a mai zis Wray. 

Wray a remarcat că Iranul și alte grupuri teroriste islamiste reprezintă, la rândul lor, o amenințare directă. 

"Dar nu este doar Hamas; așa cum am subliniat pentru acest comitet în mărturia mea de anul trecut. Iranul, cel mai mare stat sponsor al terorismului din lume, a organizat, direct sau prin angajarea criminalilor, tentative de asasinat împotriva dizidenților și a oficialilor americani actuali sau foști de rang înalt, inclusiv chiar aici, pe teritoriul american", a precizat Wray.

"Sau să luăm Hezbollah: principalul partener strategic al Iranului, care are o istorie de a strânge bani și a căutat să obțină arme aici, în Statele Unite. Arestările FBI din ultimii ani indică, de asemenea, că Hezbollah a încercat să desemneze agenți, să stabilească infrastructură și să se angajeze în spionaj aici pe plan intern, îngrijorându-ne că ar putea fi vorba de o posibilă planificare pentru viitoare operațiuni în Statele Unite. Și, deși în prezent nu urmărim un anumit complot, având în vedere această istorie tulburătoare, urmărim îndeaproape ce impact ar putea avea evenimentele recente asupra intențiilor acestor grupuri teroriste aici, în Statele Unite", a mai spus directorul FBI. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.