Mai mulți călugări pro-ruși din Ucraina, care s-au mutat în țările UE, luați la rost de părintele Avraamii: "De ce nu Rusia? De ce să mergi în Europa, pe care ai urât-o și ai descris-o ca fiind fără Dumnezeu?"


Mai mulți călugări pro-ruși din Ucraina, care s-au mutat în țările UE, luați la rost de părintele Avraamii: "De ce nu Rusia? De ce să mergi în Europa, pe care ai urât-o și ai descris-o ca fiind fără Dumnezeu?"

Deși au criticat constant Occidentul, mai mulți călugări ai Mănăstirii Lavra Pecerska din Kyiv s-au mutat în statele membre ale Uniunii Europene ca urmare a deciziei Guvernului Ucrainei de a rezilia contractul de închiriere care a permis Patriarhiei Moscovei să folosească sediul. 

Precizările au fost făcute de părintele Avraamii, stareț interimar al Mănăstirii Kyiv-Pecerska din cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene. 

"Unii dintre călugări s-au mutat în casele lor, alții au plecat la alte mănăstiri. Toți își dau seama că nu pot sluji în Lavra sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei. Alții s-au mutat în străinătate: unul în Franța, altul în Brazilia, altcineva în Germania. Și întrebarea mea este: de ce nu Rusia? De ce să mergi în Europa, pe care ai urât-o și ai descris-o ca fiind fără Dumnezeu?", a precizat Avraamii (foto 1) într-un interviu acordat pentru publicația Ucraina Ortodoxă

Avraamii a mai menționat că la Mănăstirea Lavra au rămas în jur de 60 de călugări în vârstă care încă nu au luat o decizie. Unii dintre ei vor să se alăture Bisericii Ortodoxe Ucrainene, în timp ce alții sunt admiratori ai "lumii ruse". Sunt și unii călugări care nu vor deloc să ia vreo decizie. 

"Unde vor merge? Nu îi vom da afară. Îi vom găzdui într-o clădire separată, le vom oferi de mâncare și le vom oferi o persoană care să aibă grijă de ei. Dar nu vor sluji în bisericile Lavrei", a subliniat Avraamii. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.