În timp ce situația din Gaza se complică, numărul victimelor crescând considerabil, SUA și Franța fac apeluri repetate pentru protejarea civililor. Ce răspund oficialii israelieni


În timp ce situația din Gaza se complică, numărul victimelor crescând considerabil, SUA și Franța fac apeluri repetate pentru protejarea civililor. Ce răspund oficialii israelieni

Pe măsură ce crește numărul victimelor bombardamentelor în Gaza, din partea marilor aliați ai Israelului încep să vină apeluri clare la protejarea civililor prinși în zona controlată de organizația Hamas. 

Vineri, secretarul de stat american Antony Blinken le-a declarat reporterilor că „au fost uciși mult prea mulți palestinieni; mult prea mulți au suferit în ultimele săptămâni”.

Blinken a lăudat hotărârea Israelului de a oferi pauzele umanitare zilnice de patru ore în Gaza, anunțate joi de Casa Albă, dar a adăugat că sunt necesare mai multe măsuri pentru a proteja civilii palestinieni. 

Înaltul oficial american a reafirmat însă sprijinul Statelor Unite pentru campania militară a Israelului, dusă pentru a se asigura că Gaza nu va mai putea fi folosită „ca platformă pentru lansarea terorismului”

Și președintele francez Emmanuel Macron a declarat că Israelul trebuie să înceteze să bombardeze Gaza și să ucidă civili, într-un interviu exclusiv la Palatul Élysée, acordat BBC și publicat vineri seara. 

Deși Franța consideră Hamas o organizație teroristă și „condamnă în mod clar” acțiunile „teroriste” ale acestei organizații, Macron a spus că nu există „nicio justificare” pentru bombardamente, spunând că o încetare a focului ar aduce beneficii Israelului. Deși recunoaște dreptul Israelului de a se proteja, „îi îndemnăm să oprească acest bombardament” în Gaza, a spus el pentru BBC. 

Președintele francez a adăugat și că speră ca și alți lideri occidentali să se alăture apelurilor sale pentru încetarea focului. Întrebat dacă Israelul a încălcat dreptul internațional în Gaza, Macron a răspuns: „Nu sunt judecător. Sunt un șef de stat”, care a căutat să fie „un partener și un prieten” pentru Israel, apoi a adăugat că nu a fost de acord că cea mai bună modalitate prin care Israelul „se protejează este să aibă un bombardament mare asupra Gazei” – detalii AICI.

Ca răspuns, premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că liderii lumii ar trebui să condamne organizația Hamas, nu Israelul. 

„Aceste crime, pe care Hamas le comite astăzi în Gaza, vor fi comise mâine la Paris, New York și oriunde în lume”, a mai spus Netanyahu. 

Israelul explicase că militanții Hamas, care țin până la 240 de ostatici de diferite naționalități, după atacul de pe 7 octombrie, ar exploata o eventuală încetare a focului pentru a se regrupa. 

Între timp, în noaptea de vineri spre sâmbăta, luptele s-au intensificat lângă spitalele supraaglomerate din orașul Gaza, despre care oficialii palestinieni au spus că au fost lovite de explozii și focuri de armă.

„Israelul declanșează acum un război împotriva spitalelor din orașul Gaza”, a acuzat Mohammad Abu Selmeyah, directorul spitalului Al Shifa, adăugând apoi că cel puțin 25 de persoane au fost ucise în loviturile israeliene asupra școlii Al-Buraq din orașul Gaza, unde se adăposteau oameni ale căror case au fost distruse. 

Oficialii din Gaza au spus că mai multe rachete au lovit curtea spitalului Al Shifa - cel mai mare spital din enclavă - la primele ore ale zilei de vineri, deteriorând spitalul indonezian și provocând incendierea spitalului de cancer pediatric Nasser Rantissi. 

Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Eylon Levy, a declarat că sediul Hamas se află în subsolul spitalului Shifa, unde se află de asemenea și tuneluri cu arme depozitate, ceea ce înseamnă că spitalul își poate pierde statutul de zonă protejata și ar putea deveni o țintă legitimă a armatei israeliene. 

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, locotenent-colonelul Richard Hecht, a declarat că armata „nu trage în spitale. Dar dacă vedem teroriștii Hamas trăgând din spitale, vom face ceea ce trebuie să facem. Suntem conștienți de sensibilitatea (spitalelor), dar din nou, dacă vedem teroriști Hamas, îi vom ucide” – detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.