VIDEO. Biserica Ortodoxă Rusă are propriile companii de mercenari care recrutează și instruiesc enoriași pentru războiul din Ucraina. Acestea sunt finanțate de „grupuri financiare și industriale apropiate lui Putin”


VIDEO. Biserica Ortodoxă Rusă are propriile companii de mercenari care recrutează și instruiesc enoriași pentru războiul din Ucraina. Acestea sunt finanțate de „grupuri financiare și industriale apropiate lui Putin”

Biserica Ortodoxă Rusă, aflată în relații apropiate cu Kremlin, înființează și administrează companii militare private (PMC), care recrutează și antrenează luptători pentru a fi trimiși pe frontul din Ucraina, a raportat, zilele trecute, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).

Biserica primește finanțare pentru aceste activități de la grupuri financiare și industriale apropiate președintelui rus Vladimir Putin, mai precizează SBU. Aceste fonduri ar fi fost donate ca și „contribuții caritabile" pentru „construcția de noi lăcașuri de cult ".

Un exemplu de PMC administrat de biserică menționat de SBU este organizația Crucea Sfântului Andrei, cu sediul în Catedrala navală Kronstadt din Sankt Petersburg.

Postul de știri rusesc Bloknot a relatat anul trecut despre activitățile Crucii Sfântului Andrei, numind-o „prima PMC din cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse". Se pare că grupul a fost înființat în 2017 pentru a oferi pregătire militară pentru recruții altor companii de mercenariat.

Starețul catedralei, Alexey, a negat într-un comentariu pentru presa rusă că organizația Crucea Sfântului Andrei ar fi o companie de mercenari, spunând că aceasta doar pregăește tineri și adulți pentru viitorul serviciu militar.

Potrivit SBU, PMC, cu sediul în Kronstadt, recrutează enoriași locali, în principal pe cei cu experiență militară, și le oferă pregătirea necesară pentru frontul din Ucraina.

Instrucția are loc pe terenul catedralei sau în centre de pregătire specializate, în cooperare cu serviciile speciale rusești, a precizat SBU.

În ciuda faptului că sunt ilegale în Rusia, PMC-urile sunt utilizate pe scară largă de Kremlin pentru eforturile de război din Ucraina și pentru a promova interesele rusești în alte regiuni ale lumii, cum ar fi Africa.

Cel mai notoriu grup este Compania Wagner, înființată de odioșii Evgheni Prigojin și Dmitri Utkin, decedați la scurt timp după ce au intrat în conflict cu Kremlinul, coliziune care a culminat cu revolta luptătorilor Wagner din luna iunie și cu un marș spre Moscova pe care au renunțat să-l mai finalizeze. Cum era de așteptat, la scurt timp după aceste evenimente menite să submineze puterea de la Kremlin, un „accident” aviatic i-a scos definiv din viața publică pe întemeietorii Wagner. 

Un comentariu mai amplu și lămuritor despre schimsa Bisericii ortodoxe din Ucraina, despre rolul avut de Biserica subordonată Moscovei, în contextul agesiunii rusești, cu ample lămuriri, puteți asculta și în podcastul realizat recent de publicația The Kyvv Independentt



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.