O gafă imensă comisă în Parlamentul Canadei dă apă la moară Moscovei, care pretinde că astfel i-ar fi confirmate poveștile propagandistice pentru care ar fi invadat Ucraina


  • ACP
  • Sep 25, 2023 19:46
  • 2164
O gafă imensă comisă în Parlamentul Canadei dă apă la moară Moscovei, care pretinde că astfel i-ar fi confirmate poveștile propagandistice pentru care ar fi invadat Ucraina

Membrii parlamentului canadian l-au aplaudat în picioare pe un veteran de 98 de ani, Yaroslav Hunka, după ce a fost recunoscut în sala de ședințe și prezentat de președintele Camerei, Anthony Rota, drept un erou de război ucrainean, la scurt timp după ce Zelenski s-a adresat Camerei Comunelor din Canada. 

„Avem astăzi aici în sală un veteran ucrainean-canadian din cel de-al Doilea Război Mondial, care a luptat pentru independența Ucrainei împotriva rușilor și continuă să sprijine trupele [ucrainene – n.r.] și astăzi, chiar și la vârsta de 98 de ani”, a spus Rota. 

„Este un erou ucrainean, un erou canadian și îi mulțumim pentru toate serviciile oferite. Mulțumesc”, a adăugat el.

Dar la scurt timp după ședința din parlament s-a aflat că Hunka a luptat de fapt în Prima Divizie ucraineană - cunoscută și sub numele de Divizia a 14-a Waffen Grenadier, fapt pentru care organizațiile evreiești Friends of Simon Wiesenthal Center și B'nai Brith Canada au condamnat onorarea sa ca fiind tulburătoare și „mai mult decât scandaloasă”

Duminică seara, președintele Camerei a declarat că a devenit „conștient de mai multe informații” care l-au făcut să își regrete decizia de a-l prezenta pe Hunka drept un veteran ce trebuia aplaudat, adăugând că își asumă întreaga responsabilitate pentru imensa gafă.

„Vreau să precizez că nimeni - inclusiv colegii parlamentari și delegația Ucrainei - nu a fost conștient de intenția mea sau de observațiile mele înainte de a le rosti”, a spus el.

Liderul opoziției conservatoare, Pierre Poilievre, a vorbit despre „o eroare îngrozitoare de judecată” a premierului Justin Trudeau, întrucât biroul său ar fi aprobat invitarea și onoarea lui Hunka și i-a cerut lui Trudeau să-și ceară scuze.

Imediat după aceste declarații a intervenit și ambasadorul rus la Ottawa, Oleg Stepanov, spunând că „prin onorarea unui membru al acestei comunități criminale, cabinetul canadian și membrii parlamentului au încălcat nu numai normele morale, ci și cele legale”

Agenția TASS a relatat, luni, că Ambasada Rusiei la Ottawa a anunțat că va trimite o notă Ministerului de Externe al Canadei și biroului prim-ministrului țării, Justin Trudeau, în legătură cu apariția în Parlamentul Canadei a nazistului ucrainean care a luptat în divizia SS „Galicia”. 

„Ambasada trimite o notă Ministerului de Externe al Canadei și biroului primului-ministru prin care cere clarificări. SS este recunoscută că organizație criminală prin deciziile Tribunalului de la Nürnberg, care fac parte integrantă din dreptul internațional. Prin onorarea unui membru al această comunitate criminală, cabinetul canadian și membrii parlamentului au încălcat nu doar normele morale, ci și cele legale”, a spus diplomatul rus – detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.