Birchall dă în judecată România TV și sesizează CNA: "Nu este prima dată când acest canal tabloid e prins cu propaganda putinistă. Uite unde era marea protecție pe care chipurile aș fi asigurat-o lui Buzatu! Dar lumea știe bine că Dumitru Buzatu și americanii erau cam ca uleiul și apa..."


Birchall dă în judecată România TV și sesizează CNA: "Nu este prima dată când acest canal tabloid e prins cu propaganda putinistă. Uite unde era marea protecție pe care chipurile aș fi asigurat-o lui Buzatu! Dar lumea știe bine că Dumitru Buzatu și americanii erau cam ca uleiul și apa..."

Fosta ministră a Justiției, Ana Birchall, a anunțat luni că va sesiza CNA și va intenta un proces împotriva postului de televiziune România TV. În cadrul unei ediții a emisiunii toxice pe care o moderează, propagandistul Ioan Korpos a scos din context o serie de imagini pentru a disemina manipularea potrivit căreia baronul pesedist de Vaslui, Dumitru Buzatu, arestat preventiv în urmă cu câteva zile pentru luare de mită, ar fi fost protejat ani în șir prin prisma apropierii pe care ar fi avut-o de Ana Birchall, respectiv a conexiunilor acesteia cu ambasadele occidentale, mai ales cea a Statelor Unite ale Americii. 

În cadrul unei postări pe Facebook, Birchall a demontat aberațiile în cauză și a anunțat că va trage la răspundere, prin toate resorturile legale, România TV. De altfel, Birchall a amintit că baronul PSD de Vaslui, de care România TV se dezice în prezent, era în trecut promovat și protejat mediatic de același post de televiziune.

"Era invitat uzual la voi în platou, îl «înveleați» cu o grijă aproape maternă", a amintit Ana Birchall cu privire la atitudinea propagandiștilor rtviști față de Dumitru Buzatu. 

Mai mult, fosta ministră a Justiției a reamintit inclusiv faptul că Dumitru Buzatu nu era nicidecum un personaj pro-occidental: "Apropos de ambasade, aș vrea să le sugerez celor care au pus la cale această manipulare ieftină ceva mai multă creativitate la cum însăilează povestea, căci lumea știe bine că Dumitru Buzatu și americanii erau cam ca uleiul și apa...".

"Desigur, nu este prima dată când acest canal tabloid este prins cu propaganda putinistă", a mai subliniat fosta ministră. 

Cât despre imaginile scoase din context de România TV, Ana Birchall a precizat că vizita ambasadorului SUA în județul Vaslui - diplomatul Hans Klemm ocupând respectiva poziție la vremea respectivă - a venit ca urmare a incidentului de la începutul lunii aprilie a anului 2019 în care Cimitirul Evreiesc din Huși a fost vandalizat, 73 de monumente funerare fiind distruse. Astfel, în data de 19 aprilie 2019, Ana Birchall a efectuat o vizită la Huși, alături de ambasadorul SUA, ambii condamnând un asemenea act antisemit de vandalism. (mai multe detalii AICI)

"Este inadmisibil, pentru un post național de televiziune, indiferent cum se numește, să găzduiască o emisiune precum cea de duminică seară. Realizatorul a întreținut și promovat informații pe o linie editorială profund tabloidă și grobiană, cu evidentă rea credință. Cu tot cu o parte a invitaților, aceste «somități» ale jurnalismului au «găsit» legătura dintre «ambasadele» occidentale și Dumitru Buzatu. Legătura aș fi eu! Sunt acuze false, fără o minimă verificare a informațiilor, făcute cu scopul evident de a mă defăima și denigra – și sincer par mai degrabă comandă politică. Întrebarea este de către cine și de ce?  

Desigur, nu este prima dată când acest canal tabloid este prins cu propaganda putinistă. Dar înainte să sesizez CNA-ul și să vă acționez în judecată, vă demontez mizeriile și tentativa lamentabilă de diversiune de la subiectul real: flagrantul lui Dumitru Buzatu, cel care era invitat uzual la voi în platou, cel pe care îl «înveleați» cu o grijă aproape maternă. 

Nu am fost niciodată o apropiată a familiei Buzatu, iar pozele scoase de la naftalină sunt din întâlniri oficiale, chiar de pe site-ul meu, din vizita făcută la Huși, Vaslui, în rol instituțional și cu o pleiadă de alți oficiali români și străini (a se vedea primul comentariu și pozele integrale nu doar scoase manipulativ de către realizatorul emisiunii) în momentul în care peste 70 de monumente funerare din Cimitirul Evreiesc din Huși au fost vandalizate. Efortul era unul de protejare a memoriei Holocaustului. Să te joci cu astfel de lucruri este profund greșit și condamn cu fermitate încercarea de ascundere a adevărului sau de bagatelizare a realității de către acest post de televiziune.  

Printre altele, eu am fost dată afară din PSD de Viorica Dăncilă. Acest lucru s-a realizat și cu concursul lui Dumitru Buzatu. True story! Am fost dată afară tocmai pentru că am blocat unele măsuri venite din gașca lor care slăbeau lupta anticorupție (un obiectiv strategic al acestei țări)! Uite unde era marea protecție pe care chipurile aș fi asigurat-o lui Buzatu!

Fiul lui Dumitru Buzatu a fost angajat în aparatul de lucru al guvernului, da. Așa este. Nu eu l-am angajat în această funcție! A fost numit de Viorica Dăncilă, pe atunci prim-ministru, probabil la recomandarea organizației de tineret Vaslui. Poate verificați și cine are competența legală pentru numirea secretarilor de stat! Așa aflați că această competență o are exclusiv Prim Ministrul. Insinuarea unei apropieri prin această numire este o manipulare ieftină.

Dacă puteam numi secretari de stat, poate îmi puneam câțiva oameni responsabili pentru țară la Ministerul Justiției, în timpul regimului Dăncilă și Justiția avea altă față astăzi. Din păcate nu s-a putut, doamna premier blocându-mi orice numire și obligându-mă să duc singură unul dintre cele mai grele ministere ale României (astăzi sunt 5 secretari de stat in MJ) într-una dintre cele mai negre perioade pentru democrație.  

Ați deschis emisiunea cu minciuni despre mine, după care ați trecut la Gabriela Firea - ca și cum eu și Firea am fi în aceeași echipă. Cei care citesc această pagină și care știu despre cât am scris aici despre Firea încă de când era primar, probabil că se distrează deja copios. De altfel, comentariile legate de mine și de alte femei (ca simplu principiu, nu contează numele lor) constituie un grobian festival al misoginismului din partea invitaților în platou. Vreau să fiu foarte clară, adresându-mă în primul rând românilor de bună credință: aceasta este dictatura non-valorilor cu care ne confruntăm, despre care vorbesc de atâția și atâția ani de zile. Rușine celor care o susțin!

P.S. Apropos de ambasade, aș vrea să le sugerez celor care au pus la cale această manipulare ieftină ceva mai multă creativitate la cum însăilează povestea, căci lumea știe bine că Dumitru Buzatu și americanii erau cam ca uleiul și apa...", a transmis Birchall. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.