Contracararea pericolului PSD-AUR. Adela Mîrza anunță că AD va participa la construirea polului de dreapta: "Cu USR rezonăm foarte bine pe majoritatea politicilor economice". Președinta Alternativa Dreaptă ia în râs faptul că AUR se consideră partid de dreapta: "Mai nou și extremiștii sunt de dreapta. Dar ne uităm și la ceea ce fac, nu numai la ceea ce spun!"


Contracararea pericolului PSD-AUR. Adela Mîrza anunță că AD va participa la construirea polului de dreapta: "Cu USR rezonăm foarte bine pe majoritatea politicilor economice". Președinta Alternativa Dreaptă ia în râs faptul că AUR se consideră partid de dreapta: "Mai nou și extremiștii sunt de dreapta. Dar ne uităm și la ceea ce fac, nu numai la ceea ce spun!"

Adela Mîrza, președinta singurului partid românesc care face parte din ECR - Alternativa Dreaptă - a declarat în urmă cu câteva zile, în emisiunea "România via Cluj", că formațiunea sa politică va participa, alături de USR, PMP și Forța Dreptei, la construirea unui pol de dreapta care să poată contracara "pericolul PSD sau AUR" la alegerile din 2024. 

În acest context, Adela Mîrza a precizat că partidul său se află pe aceeași lungime de undă cu USR în privința abordării temelor economice. Tot din perspectivă ideologică, președinta AD a luat în râs faptul că partidul extremist AUR se consideră a fi de dreapta: "Mai nou și extremiștii sunt de dreapta. (...) Nu chiar toată lumea este de dreapta. Ne uităm și la ceea ce fac, nu numai la ceea ce spun".

Moderator: Care este poziția Alternativa Dreaptă? Întreb asta pentru că am văzut că există perspectiva construirii unui pol de dreapta. 

Adela Mîrza: Foarte mulți vehiculează această idee. Adică vor să facă pol de dreapta inclusiv cei naționaliști hardcore. Și ei fac pol tot de dreapta. Am încercat să le explicăm public că este o mică mare diferență între dreapta aceea conservatoare - dreapta aceea așezată - și extreme. Mai nou și extremiștii sunt de dreapta. 

Moderator: Poate de stânga. Pentru că național-socialismul din care se inspiră ei nu e tocmai de dreapta. 

Adela Mîrza: Evident. Și încercăm să separăm puțin apele. Adică nu chiar toată lumea este de dreapta. Ne uităm și la ceea ce fac, nu numai la ceea ce spun. Da, se conturează un pol de dreapta, iar Alternativa Dreaptă va fi în acest pol. Sunt partide care s-au născut mai recent, cum e AD - care s-a născut în 2019 - sau Forța Dreptei a domnului Orban. Mai există chiar și PMP-ul, care chiar dacă nu a intrat în Parlament, are europarlamentari...

Moderator: Și aleși locali.

Adela Mîrza: Și are afinități serioase de dreapta. PMP-ul poate fi considerat partid de dreapta. 

Moderator: Mai sunt după aceea câteva partide care vin dinspre dreapta liberală, dar mai la stânga dvs., USR și Reper. 

Adela Mîrza: Cu REPER nu am avut niciun fel de contact. În schimb, cu USR rezonăm foarte bine pe majoritatea politicilor economice. De exemplu, Claudiu Năsui este un domn care chiar gândește de dreapta din punct de vedere economic. Aici ne înțelegem de minune. Nu este exclus după viitoarele alegeri, dacă vom intra în Parlament, să susținem proiectele USR. Le-am și susținut când am avut parlamentarii. Chiar am colaborat cu domnul Năsui pe niște proiecte de lege care erau foarte bune din punct de vedere economic. Deci, chiar dacă nu rezonăm la toate lucrurile, găsim puncte comune, iar în economie chiar gândim la fel.  

Moderator: În perspectivă există alegeri care sunt organizate în 4 rânduri anul viitor. Eforturile dvs. de a participa la construirea viitorului pol de dreapta se vor rezuma la alegerile parlamentare sau aveți în vedere coagularea forțelor politice de dreapta pentru toate cele 4 rânduri de alegeri, inclusiv un candidat comun la președinție. 

Adela Mîrza: Da. Ne-am gândit la asta. AD va candida la toate alegerile, singuri sau într-o alianță., într-un pol. Primele vor fi europarlamentarele. Ne gândim să începem cu ele. Și dacă ne înțelegem - și probabil că ne vom înțelege - putem continua și la locale și la parlamentare. Și la prezidențiale de ce nu? Pentru că nu știu dacă vreunul din partidele care vor să facă acest pol de dreapta are forța necesară să propună candidatul lor și să și-l susțină. Probabil într-o alianță șansele sunt mult mai mari. Mai ales că avem pericolul PSD sau AUR, vor împinge un candidat (comun - n.red.) la prezidențiale. Deci cu cât ne unim mai mulți să susținem un candidat decent, onorabil și care chiar să facă ceva din postura de președinte, cu atât mai bine.

De asemenea, Adela Mîrza a vorbit despre dezamăgirea reprezentată de Partidul Național Liberal. 

Adela Mîrza: Sunt multe lucruri de schimbat. Și cred că 2024, așa simt eu, va fi un an crucial pentru politica atât europeană, cât și românească. Oamenii s-au cam săturat, sper din suflet că le-a ajuns și că vor avea măcar inițiativa de a se duce la vot. Am asistat cu stupoare în ultimii ani la tot felul de mișcări politice care s-au născut ca Afrodita din spuma mării, care fac gălăgie, dar care nu au soluții la nimic. Partidele vechi nu ne mai surprind. PSD de dezamăgit nu poate să mă dezamăgească mai mult decât atât, respectiv nu mă mai poate surprinde. În schimb, surpriza a fost la liberali. Nu mă așteptam ca PNL - singurul partid care mai are național în nume - să facă a doua oară mezalianța cu PSD și să se ducă în jos. Uitați-vă la sondaje... 

Vedeți video de la minutul 7:40: 



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.