Erdogan declară că are încredere în Rusia câtă are și în Occident


Erdogan declară că are încredere în Rusia câtă are și în Occident

În timpul unui interviu acordat la New York canalului de televiziune american PBS, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus că are încredere în Rusia la fel de mult ca în Occident.  

Erdogan a relatat că la recenta să întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin nu a reușit să-l determine pe acesta să restabilească acordul pentru libera trecere a cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, dar că a obținut angajamentul Moscovei de a trimite o cantitate mare de cereale în Africa.  

"Nu am niciun motiv să nu am încredere în ei. În măsura în care Occidentul este de încredere, Rusia este la fel de încredere. În ultimii 50 de ani, am așteptat la ușa UE și, în acest moment, am încredere în Rusia la fel de mult pe cât am încredere în Occident", a declarat președintele Erdogan.

Întrebat dacă vede un beneficiu mai mare pentru relația Turciei cu Rusia sau cu SUA, președintele Erdoğan a subliniat că această întrebare nu poate fi adresată unui lider politic. 

"Pentru că modul în care mă angajez în politică, în măsura în care este posibil, se referă la stabilirea de contacte cu națiunile din întreaga lume pe baza unui scenariu câștigător pentru toate părțile. Așa cum am relații bune cu SUA, în mod similar, voi avea relații bune cu Rusia", a zis Erdogan. 

Cu mai bine de o săptămână în urmă, cancelarul austriac Karl Nehammer a reușit să irite maxim Turcia declarând pentru publicația Die Welt că "este important să tratăm cinstit unul cu celălalt, iar acest lucru include, de asemenea, încheierea oficială a negocierilor de aderare (la UE - n.red), care au fost înghețate de ani de zile".

"Aderarea deplină a Turciei la UE nu este de imaginat pentru noi", mai spusese Nehammer. 

Înainte de vizita sa actuală la New York, unde participă la Adunarea Generală a ONU, Erdoğan a spus că Ankara ar putea renunță la candidatura la Uniunea Europeană dacă este necesar, dar luni președintele turc a părut să nu mai susțină această intenție.  

"Vedem că s-a deschis o fereastră de oportunitate pentru revitalizarea relațiilor dintre Turcia și Uniunea Europeană într-o perioadă critică. Continuăm să subliniem importanța revitalizării procesului de aderare a Turciei la UE", a spus președintele Erdogan.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.