DOCUMENT al Marinei SUA: China comunistă are o capacitate de construcții navale mai mare de 232 de ori decât cea a Statelor Unite


  • ACP
  • Sep 15, 2023 15:28
  • 1491
DOCUMENT al Marinei SUA: China comunistă are o capacitate de construcții navale mai mare de 232 de ori decât cea a Statelor Unite

Oficiul Informațiilor Marinei (ONI) din Statele Unite a scăpat public un document care arată că în China există o capacitate de construcții navale mai mare de 232 decât cea a Statelor Unite. 

Conform datelor din document, șantierele navale din China au o capacitate de peste 23,2 milioane de tone, în timp ce capacitatea șantierelor navale din Statele Unite este de mai puțin de 100.000 de tone. 

Documentul arată si „compoziția forțelor de luptă” a marinei celor celor două țări, care include „nave de luptă, submarine, nave de război pentru plantat mine, nave amfibie majore și nave auxiliare mari de sprijin de luptă”, estimând că marina chineză ar fi avut 355 de astfel de nave în 2020, în timp ce marina Statelor Unite avea 296. 

De asemenea, preconizează că disparitatea va continua să crească la fiecare cinci ani, până în 2035, când China va avea aproximativ 475 de nave militare, comparativ cu 305-317 nave militare americane. 

Brent Sadler, cercetător senior pentru război naval și tehnologie avansată în Centrul pentru Apărare Națională de la Heritage Foundation, a declarat pentru Fox News Digital: „Nu văd să începem, pe termen scurt, să reducem decalajul cu chinezii. Construcția navală este o industrie strategică și ei au realizat asta cu mult timp în urmă”, a spus Sadler despre China. 

În același timp, a continuat Sadler, „în fiecare buget din ultimii trei ani, în timpul administrației Biden, planurile pe termen lung au prevăzut toate o reducere a dimensiunii marinei atunci când pericolul merge în cealaltă direcție, crește”.

Un purtător de cuvânt al Marinei SUA a declarat pe 14 septembrie, pentru Fox News Digital, că informația despre capacitățile șantierelor navale chineze este autentică și că documentul „oferă context și tendințe privind capacitatea de construcții navale a Chinei”, dar a explicat că Marina nu interpretează datele ca fiind cuprinzătoare și de profunzime pentru industria construcțiilor navale din China. Numărul navelor nu arată însă și capacitatea reală de luptă a celor două țări. 

Conform secretarului american al Apărării, Mark Esper, chiar dacă Statele Unite ar înceta să mai construiască nave, datorită experienței și capacităților tehnologice ale Marinei SUA, ar dura mulți ani de zile până când China va putea egala puterea marinei americane. 

„Numărul navelor este important, dar nu spune întreaga poveste”, a explicat Esper la un eveniment RAND Corporation, în septembrie 2020 – detalii AICI.

Deși documentul american compară capacitățile Chinei doar cu cele ale Statelor Unite, o altă problemă e că gigantul asiatic amenință o mulțime de alte state libere pentru care creșterea puterii militare a Beijingului reprezintă un pericol major. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.