România este punct de tranzit al drogului sirian cu care regimul Assad își susține mașinăria de război


  • ACP
  • Sep 14, 2023 18:28
  • 872
România este punct de tranzit al drogului sirian cu care regimul Assad își susține mașinăria de război

Drogul folosit pentru finanțarea regimului președintelui Bashar Assad din Siria, numit Captagon, tranzitează România și alte țări europene în drumul înapoi către Peninsula Arabă, unde are cei mai mulți consumatori, conform unui nou raport al Centrului European de Monitorizare a Drogurilor și Dependenței de Droguri (EMCDDA) și al Biroului Federal de Poliție Criminalistică (BKA) din Germania.

Captagonul este un drog ieftin - 3 dolari pilula la preț de stradă - de tip amfetamină, care dă dependență în mare măsură, și este produs și consumat mult în Orientul Mijlociu, în special în Siria și Liban.  

Regimul Assad din Siria patronează producția și comerțul cu droguri, fratele dictatorului, Maher al-Assad, fiind cel care "comandă unitatea armatei siriene care facilitează distribuția și producția drogului" alături de mai mulți oficiali sirieni și membri ai familiei lui Assad, conform publicației Politico.  

Autoritățile britanice au spus la începutul anului că această afacere estimată la 57 miliarde dolari ar susține financiar armata regimului de la Damasc, pe lângă faptul că aduce și sume consistente familiei Assad, respectiv asociaților din afacere.

Începând din 2018 au fost confiscate de către autoritățile din mai multe țări europene, printre care se află și România, mai multe transporturi mari de tablete Captagon, însumând aproximativ 127 milioane de tablete, cel mai mare sechestru fiind înregistrat în Italia în 2020, potrivit raportului EMCDDA. 

În România autoritățile au descoperit în 2020, în portul Constanța, un transport de 4 milioane de tablete despre care Ministerul de Interne estima că valorează 60 milioane euro. (sursa: AICI)

Zilele trecute autoritățile din Emiratele Arabe Unite au confiscat un transport masiv de peste 80 de milioane de tablete, aflate în 5 containere, având o valoare de piață estimată la 700 de milioane de euro.  

De asemenea, pe teritoriul Olandei au fost descoperite, în fiecare an, unul sau două mari situri de producție unde sunt produse tabletele Captagon din pulbere de amfetamină. Dar din cauza faptului că Europa nu este o "piață de consum semnificativă" pentru Captagon - ci doar cel mai important centru de tranzit - transporturile merg de cele mai multe ori în unele țări din Orientul Mijlociu și în Peninsula Arabă, în special Arabia Saudită, unde este cea mai mare piață a acestui drog. (sursa: Politico)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.