Autoritățile chineze au arestat un funcționar dintr-un minister național, care a fost acuzat public de spionaj în favoarea SUA. Respectivul ar fi fost recrutat și instruit de CIA


Autoritățile chineze au arestat un funcționar dintr-un minister național, care a fost acuzat public de spionaj în favoarea SUA. Respectivul ar fi fost recrutat și instruit de CIA

Presa din China a tratat, luni, despre un caz foarte recent privind "activitățile de spionaj ale Agenției Centrale de Informații a Statelor Unite împotriva oficialilor de stat chinezi”

Cazul privește un funcționar chinez în vârstă de 39 de ani, care a fost arestat după ce ar fi oferit Statelor Unite „o cantitate mare de informații guvernamentale sensibile”, vreme de mai mulți ani, după ce a fost recrutat de serviciul american de informații. 

Conform informațiilor prezentate de Ministerul Securității de Stat al Chinei comuniste, agentul arestat, numit Hao, este un funcționar al unui minister național, care a stabilit o legătură cu un funcționar de la ambasada Statelor Unite din Japonia, în timpul studiilor sale în Japonia, în timp ce își procesa o cerere de viză pentru Statele Unite.

După o perioada în care relația dintre cei doi s-a cimentat, americanul i-a cerut ajutorul lui Hao pentru scrierea unor documente, oferindu-i bani pentru acest serviciu, alături de alte cadouri și mese împreună. La încheierea mandatului său la ambasada în Japonia, funcționarul american l-a prezentat pe Hao unui coleg numit Li Jun, care și-a clarificat identitatea ca membru al CIA din Tokyo și s-a angajat în procesul de recrutare a lui Hao ca spion, solicitându-i acestuia să lucreze într-o unitate critică dintr-un minister național chinez, ceea ce s-ar fi întâmplat după întoarcerea de la studii. 

Potrivit comuniștilor chinezi, Hao a acceptat și a semnat un acord de spionaj cu Statele Unite, fiind evaluat și instruit de CIA. Întors în China după absolvirea studiilor în Japonia, Hao a continuat să se întâlnească în secret cu agenți ai CIA, de la care a primit bani în schimbul unui volum mare de informații guvernamentale, a mai relatat pentru presa Ministerul Securității de Stat al Chinei – detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.