Încă un grup de sabotori ai rușilor a fost destructurat în Polonia. Indivizii fuseseră recrutați și instruiți de GRU


Încă un grup de sabotori ai rușilor a fost destructurat în Polonia. Indivizii fuseseră recrutați și instruiți de GRU

Autoritățile din Polonia au reținut un grup de pretinși refugiați, printre care se numără 12 ucraineni, un rus și trei cetățeni ai Belarusului, despre care există informații că au fost recrutați de serviciile secrete ruse pentru a monitoriza transportul de arme în Ucraina și pentru a pregăti operațiuni de sabotaj. 

Washington Post afirmă că Direcția Principală de Informații a Statului Major General al Forțelor Armate Ruse (GRU) i-ar fi instruit pe cei reținuți să observe ce se întâmplă în porturile poloneze, să instaleze camere video de-a lungul căilor ferate, să instaleze dispozitive de urmărire a mărfurilor militare, dar și să arunce în aer trenurile care transportă arme către Ucraina. 

Grupul de potențiali sabotori a fost descoperit accidental de oamenii legii polonezi, când un trecător a raportat autorităților că a observat o lentilă de cameră ieșind din spatele unor tufișuri de pe o porțiune importantă de drum. Folosind datele camerei și alte informații, oamenii legii au descoperit apoi întregul grup. 

„Agenția de Securitate Internă a Poloniei (ABW) a spus că Rusia a adunat o echipă de amatori, inclusiv prin utilizarea unor postări în limba rusă pe canalele Telegram din Polonia, care sunt frecventate de refugiații ucraineni. Sarcinile erau ușoare – afișarea fluturașilor sau agățarea de bannere în spațiile publice – iar plata slabă. Pentru cei dispuși să termine oricum sarcinile și să mearga mai departe, munca a luat apoi o întorsătură mai de rău augur. Recruții au fost plătiți în criptomonede și prin transferuri bancare din conturi bancare care nu pot fi urmărite", a mai relatat Washington Post – detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.