Serviciile de informații americane consideră că forțele armate ale Ucrainei au șanse foarte mici să atingă obiectivul-cheie al contraofensivei


Serviciile de informații americane consideră că forțele armate ale Ucrainei au șanse foarte mici să atingă obiectivul-cheie al contraofensivei

O prognoză secretă a serviciilor de informații americane, preluată de Washington Post, spune că Ucraina nu își va putea atinge vara aceasta obiectivul strategic al contraofensivei - eliberarea Melitopolului și astfel oprirea accesului Rusiei pe uscat în Crimeea.

De asemenea, surse familiare cu prognoza secretă a serviciilor de informații americane și oficiali guvernamentali ucraineni, americani și europeni care au vorbit sub condiția anonimatului pentru Washington Post, au declarat că armata ucraineană nu va putea îndeplini obiectivul principal al ofensivei – tăierea coridorului terestru al Rusiei cu Crimeea ocupată. 

"Evaluarea sumbră se bazează pe competența brutală a Rusiei în apărarea teritoriului ocupat printr-o falangă de câmpuri de mine și tranșee, fiind posibil să se arate cu degetul către Kiev și capitalele occidentale pentru motivul pentru care o contraofensivă cu arme și echipamente militare occidentale de zeci de miliarde de dolari nu și-a îndeplinit obiectivele", au precizat aceștia. 

Oficialii americani spun că trupele ucrainene care avansează spre Melitopol din localitatea Robotyne, situată la peste 80 km de oraș, nu pot îndeplini sarcina finală, mai ales în condițiile în care se vorbește deja de lipsa echipamentelor de luptă și de numărul din ce în ce mai limitat de soldați.

Încă din primăvară, după consumarea unui volum enorm de resurse în Bakhmut, inclusiv vieți umane și muniție, unii oficiali de la Washington și-au exprimat îngrijorarea că luptele din est ar putea submina potențialul pentru o ofensivă în sud, cu obiectivul de a rupe podul de uscat către Crimeea până în august, "pentru a bloca accesul Rusiei pe uscat în Crimeea", conform Washington Post.  

Oficialii americani au spus că Washingtonul este în continuare deschis față de posibilitatea ca Kievul să-i surprindă pe sceptici și să reușească. Un oficial al apărării a spus că este posibil ca Ucraina să facă abstracție de normele istorice și să continue contraofensiva în timpul iernii, când totul, inclusiv menținerea soldaților la cald și aprovizionarea cu alimente și muniții devin mult mai dificile. Problema constă, în acest caz, în faptul că armata rusă poate fi capabilă să lupte eficient pe timp de iarnă, a mai precizat o sursă de la Washington 

Deocamdată strategii de la Kiev încearcă în continuare să reducă atât cât este posibil pierderile umane, ceea reduce mai mult șansele de reușită ale contraofensivei pentru vara aceasta. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.