Infractorul fugar Darius Vâlcov va face pușcărie în România! Alina Gorghiu: "A rămas definitivă hotărârea Curții de Apel din Napoli!"


Infractorul fugar Darius Vâlcov va face pușcărie în România! Alina Gorghiu: "A rămas definitivă hotărârea Curții de Apel din Napoli!"

Ministra Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat marți că infractorul fugar Darius Vâlcov va fi predat în sfârșit autorităților române. Concret, Curtea Supremă de Casație a Italiei a menținut hotărârea Curții de Apel din Napoli prin care s-a dispus, pe 20 iulie, predarea infractorului Darius Vâlcov. 

"Vă informez că, astăzi, Curtea Supremă de Casație a Italiei a respins ca inadmisibil recursul lui Vâlcov Darius Bogdan.

Astfel, a rămas definitivă hotărârea Curții de Apel din Napoli prin care s-a DISPUS PREDAREA, autorităților competente ale României, în executarea mandatului european de arestare emis la 3.5.2023 de către Tribunalul București în dosarul penal referința nr. 2018/2015, pentru executarea pedepsei de 6 ani închisoare aplicată acestuia prin sentința nr. 74 din 8.2.2018, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție a României, devenită executivă în urma deciziei penale a aceleiași Înalte Curți nr. 38/02.05.2023, pentru infracțiunile de trafic de influență și spălare de bani săvârșite în România în perioada 2009-2013.

Zilele următoare se așteaptă primirea comunicării oficiale a hotărârii către autoritățile române și continuarea demersurilor pentru predarea efectivă a lui Vâlcov Darius Bogdan", a precizat Alina Gorghiu. 

Darius Vâlcov era dat în urmărire generală, după ce a fugit din țară pe fondul unei condamnări definitive la 6 ani de închisoare, pentru trafic de influenţă și spălare de bani. Pe 23 mai, Vâlcov, fost primar al Slatinei, respectiv fost ministru de Finanțe, s-a predat în Italia, la o secție de poliție din regiunea Napoli. 

În urma infracțiunilor comise, fostul demnitar încasase necuvenit peste 1,5 milioane de euro. Pentru a acoperi acest prejudiciu, instanța a pus sechestru pe bani şi bunuri de peste 7,2 milioane de lei, printre care 3 lingouri de aur şi 172 de tablouri. Acesta primise șpăgi de peste 1,5 milioane de euro de la omul de afaceri Teodor Berna. În schimbul banilor, Berna ar fi câştigat contracte publice în judeţul Olt. Vâlcov a investit o parte din bani în 172 de tablouri de valoare, pe care procurorii DNA le-au confiscat în urma percheziţiilor.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.