Achitările din cazul Ursu. Cristian Băcanu: "Foștii torționari comuniști, în loc să fie condamnați pentru crimele pe care le-au comis, își duc viața mai departe, bucurându-se de pensii speciale". Aberanta sentință a ÎCCJ


Achitările din cazul Ursu. Cristian Băcanu: "Foștii torționari comuniști, în loc să fie condamnați pentru crimele pe care le-au comis, își duc viața mai departe, bucurându-se de pensii speciale". Aberanta sentință a ÎCCJ

Ca urmare a achitărilor stabilite joi de ÎCCJ în cazul Gheorghe Ursu, deputatul PNL Cristian Băcanu, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, reclamă faptul că "foștii torționari comuniști, în loc să fie condamnați pentru crimele pe care le-au comis, își duc viața mai departe, bucurându-se de pensii speciale și de statutul de nevinovăție".

Cristian Băcanu mai precizează că nu consideră că soluția emisă de ÎCCJ în cazul Gheorghe Ursu ar avea vreo legătură cu adevărul istoric. 

Nu în cele din urmă, liberalul scoate în relief un element ce reflectă cât de aberantă este sentința dată de ÎCCJ. Concret, ÎCCJ i-a achitat definitiv pe foștii ofițeri de Securitate Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş, acuzați că l-au ucis pe disidentul Gheorghe Ursu, deși doi ofițeri care au acționat la ordinul securiștilor cu pricina fuseseră condamnați în trecut pentru crimă. 

"Am fost dintotdeauna reticent să comentez deciziile Justiției. Există însă momente când prin decizia unei instanțe se stabilește un adevăr juridic ce contravine cu totul adevărului istoric pe care credeam cu toții că îl știm. Un astfel de caz este cel al deciziei Înaltei Curți care a analizat și decis că cei doi securiști care au instrumentat și condus cazul Gheorghe Ursu sunt nevinovați. Asta deși doi ofițeri de miliție care au acționat la ordinul securiștilor au fost condamnați pentru crimă. Nu simt că în acest caz adevărul juridic ar avea vreo legătură cu cel istoric.

Gheorghe Ursu este unul dintre cele mai puternice simboluri anti-comuniste din anii 80. Iar regimul comunist l-a pedepsit aspru pentru asta. Gheorghe Ursu a fost arestat, bătut, umilit și torturat atât de organele comuniste cât și de deținuții cu care a împărțit celula – au făcut asta impulsionați de cei care au condus cazul. Toate acestea au dus în final la moarte.  

Parlamentul României a decis că regimul comunist din România a fost «criminal și ilegitim». Din păcate, vedem chiar și acum, la peste trei decenii de la schimbarea regimului, existența unor probleme în a condamna și pedepsi torționarii comuniști care au batjocorit, torturat și terorizat o națiune întreagă.  

Lipsa capacității justiției de a suprapune adevărul juridic peste cel istoric reprezintă o palmă pe obrazul tuturor eroilor anti-comuniști care și-au pierdut viața înfruntând cu eroism cel mai monstruos regim politic din istoria României. Dar mai înseamnă ceva. Un sărut pe obrazul foștilor torționari comuniști care astăzi, în loc să fie condamnați pentru crimele pe care le-au comis, își duc viața mai departe, bucurându-se de pensii speciale și de statutul de nevinovăție.  

Foto: Pe coperta cărții se poate vedea cămașa disidentului Gheorghe Ursu, așa cum a fost predată fiului său. Cămașa, singură, spune povestea torturilor suferite în sistemul concentraționar comunist", menționează deputatul PNL într-o postare pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.