Economia americană crește mai mult decât se estima, în ciuda previziunilor pesimiste făcute de mulți experți


Economia americană crește mai mult decât se estima, în ciuda previziunilor pesimiste făcute de mulți experți

Potrivit ultimelor date publicate joi, produsul intern brut real al Statelor Unite a crescut cu o rată anualizată de 2,4% în al doilea trimestru al lui 2023, depășind creșterea estimată de 1,8%. 

De asemenea, datele Biroului de Analiză Economică (BEA) arată că această creștere este și peste cea de 2,0% observată în primul trimestru al anului și nu urmează tendința prevăzută de încetinire a creșterii economice. 

Această creștere a PIB-ului real s-a datorat parțial majorării cheltuielilor de consum atât la servicii, cât și la bunuri, locuințele și utilitățile fiind printre cei mai importanți contributori la servicii, în timp ce gazele și alte bunuri energetice au fost printre cei mai importanți contributori pe partea bunurilor. În timp ce datele privind locuințele arată că numărul noilor case unifamiliale vândute a scăzut din mai până în iunie, economistul șef al Comerica Bank, Bill Adams, a declarat, într-o declarație emisă înainte de publicarea PIB-ului de joi, că, în ciuda acestui fapt, „vânzările de case noi se redresează și au contribuit la creșterea PIB-ului în al doilea trimestru”. 

Dar pe măsură ce BEA colectează mai multe date în lunile următoare, estimarea anticipată a creșterii economice pentru al doilea trimestru ar putea fi revizuită, după ce estimarea în avans pentru primul trimestru al anului 2023 a arătat o încetinire dramatică a creșterii economice, dar apoi s-a constatat că lucrurile nu au stat atât de rău cum s-a estimat inițial.

În ciuda tuturor temerilor experților care cred în continuare că ar putea avea loc o recesiune, șomajul este în continuare scăzut în Statele Unite și crearea de locuri de muncă continuă, chiar dacă este mai lentă. Inflația și inflația de bază, măsurate de Indicele prețurilor de consum, s-au redus, de asemenea, iar Rezerva Federală a anunțat miercuri o creștere a ratei dobânzii după o pauză în iunie. 

Președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, e declarat miercuri că deși se estimează „o prognoză de încetinire vizibilă a creșterii începând cu sfârșitul acestui an, având în vedere rezistența recentă a economiei, (expertii FED) nu mai prognozează o recesiune” – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.