Unionismul - ”păcatul” domnului Mihai Gribincea, cel mai experimentat și mai titrat diplomat al R.Moldova


Unionismul - ”păcatul” domnului Mihai Gribincea, cel mai experimentat și mai titrat diplomat al R.Moldova

M-am bucurat mult să-l întâlnesc pe bunul meu prieten și coleg Mihai Gribincea, cu care am făcut parte din prima promoție de diplomați basarabeni la facultatea de Relații Internaționale a Școlii Naționale de studii Politice și Administrative de la București (SNSPA) în perioada 1990-1992. Ulterior, împreună cu alți colegi de la SNSPA, a contribuit la edificarea și consolidarea ministerului de Externe de la Chișinău. Nu voi exagera deloc afirmând că dl Mihai Gribincea este cel mai titrat și experimentat diplomat pe care l-a avut Republica Moldova după 1991 până în prezent, fapt ce poate fi lesne confirmat și de ex-colegii acestuia de la Externe, pe mulți dintre care i-a susținut și promovat cu generozitate inconfundabilă în cariera lor diplomatică.

Odată cu venirea la putere a “oamenilor buni” și a “vremurilor bune” distinsul nostru diplomat a fost efectiv aruncat în stradă ca persoană indezirabilă și periculoasă. N-au făcut-o nici chiar cei mai antinaționali conducători ai statului și de la Externe, care s-au perindat la putere din 91 până în decembrie 2020. Chiar să nu valoreze nimic pentru actualul șef(ă) al statului, pentru actualul guvern și actualul ministru de externe experiența diplomatică impresionantă a dlui Gribincea, nici activitatea de peste 10 ani în cadrul diverselor instituții ale OSCE (Înaltul Comisariat pentru Minoritățile Naționale de la Haga, misiunile OSCE din Georgia și Croația), nici misiunea ONU din Timorul de Est, nici activitatea de Ambasador la NATO, în Belgia, Luxemburg și Olanda, nici cea de șef al misiunilor diplomatice în România și Serbia?

Cel mai mare “păcat” al dlui Ambasador Gribincea e faptul că-i unionist convins, că nu a fost crescut și educat în eprubetele ONG-urilor locale sau din afară, că nu a declarat jurământ de credință PAS-ului, că nu face parte din “națiunea civică polietnică moldovenească”, că nu este “expert european în razboiul civil din Transnistria”, că nu este verișor, neam, rudă directă sau mentor pentru cei de la președinție, guvern, externe și de la PAS.

E o mare nedreptate, un mod arogant, sfidător și iresponsabil din partea actualilor guvernanți față de soarta diplomatului Mihai Gribincea. În schimb, pentru ei e mult mai importantă susținerea necondiționată a “diplomaților de carieră” de genul lui Dumutru Braghiș, ex-prim secretar al komsomolului din rssm, ex-prim-ministru lucinschist, actualmente ambasador al PAS-ului în China, a ex-șefului de la SIS Alexandr Esaulenko (promovat în funcție de Dodon și Moscova), în prezent ambasador al PAS-ului în Azerbaidjan și a altora din aceeași categorie. Aceștia reprezintă “adevăratele valori diplomatice” pentru actualii guvernanți, nu profesionalismul, nu dedicația, nu experiența, demnitatea și verticalitatea diplomatică a dlui Ambasador Mihai Gribincea.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.