Este Israelul în pragul războiului civil? Avertismentul lansat de un fost șef al Serviciului Intern de Informații al țării


  • ACP
  • Jul 20, 2023 19:19
  • 866
Este Israelul în pragul războiului civil? Avertismentul lansat de un fost șef al Serviciului Intern de Informații al țării

Continuarea protestelor în masă din Israel, care au loc de câteva luni împotriva planului guvernului de reformă judiciară, ar putea cufunda țara în război civil, a declarat joi un fost șef al Serviciului Intern de Informații al Israelului (Shin Beth)

Vorbind despre planul de revizuire inițiat de guvernul israelian, inițiativă coordonată de premierul Benjamin Netanyahu, Nadav Argaman (foto stânga) a precizat următoarele pentru postul de radio al armatei israeliene: "Orice legislație care nu impune un consens larg va duce statul Israel în haos. Dacă legea va fi adoptată, vom fi o altă țară".

"Trebuie să spun că mă tem că suntem în pragul războiului civil", a mai spus Argaman, care le-a cerut apoi liderilor agențiilor de securitate și informații din Israel să îl îndemne pe premierul Netanyahu să oprească modificarea legislativă care a produs protestele masive.

Fostul șef al serviciului intern de informații a vorbit la câteva zile după ce un grup de 800 de foști agenți ai Shin Beth i-au trimis o scrisoare premierului israelian și ministrului Apărării Yoav Gallant, cerându-le să renunțe la reforma judiciară avută în plan, pe care opoziția a descris-o drept o acaparare a puterii în favoarea autorității executive. 

Mai exact, Netanyahu este acuzat că a folosit reforma judiciară pentru a se proteja de instanțe, în condițiile în care el însuși e judecat pentru acuzații de corupție. Nadav Argaman a mai declarat cu câteva luni în urma că această modificare legislativă ar reprezenta practic o lovitură de stat care va duce Israelul către dictatură. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.