Tratatul încălcat de Kremlin. Președintele Lituaniei cere o reacție fermă: NATO ar trebui să-și stabilească baze militare permanente lângă granița cu Rusia!


Tratatul încălcat de Kremlin. Președintele Lituaniei cere o reacție fermă: NATO ar trebui să-și stabilească baze militare permanente lângă granița cu Rusia!

NATO ar trebui să-și stabilească baze militare permanente lângă granița cu Rusia, renunțând la angajamentul pe care și l-a luat în 1997, a declarat președintele lituanian Gitanas Nausėda într-un interviu acordat pentru The Times pe 11 iulie.

Pe baza acordului pe care l-a încheiat cu Rusia în 1997, NATO își luase angajamentul să nu desfășoare arme nucleare sau baze militare permanente pe teritoriul țărilor nou aderate ale fostului bloc estic.

Deși există trupe internaționale NATO staționate în țările de pe flancul estic, acestea sunt dislocate strict pe o bază de rotație.

Însă, conform celor spuse de Nausėda, Rusia a ucis efectiv acest tratat prin anunțul pe care l-a făcut privind desfășurarea de arme nucleare tactice pe teritoriul Belarusului. 

Deși a pus la îndoială afirmația lui Vladimir Putin potrivit căreia armele nucleare au fost deja desfășurate în Belarus, Nausėda a subliniat totuși că infrastructura este deja amplasată, iar focoasele vor urma probabil în curând.

"De asemenea, aș vrea să spun că sunt de părere că tot mai mulți aliați înțeleg că Putin este un jucător de noroc, iar toate amenințările pe care le lansează nu sunt pentru că e puternic, ci pentru că se simte slab", a adăugat președintele lituanian, făcând referire la recenta rebeliune armată desfășurată în Rusia de mercenarii Wagner în perioada 23-24 iunie. (sursa: The Kyiv Independent

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.