Anii ‘50. Prizonierii americani din Coreea de Nord erau supuși unui proces de spălare pe creier care îi transforma în comuniști 100%. Vă amintiți de Pitești?


Anii ‘50. Prizonierii americani din Coreea de Nord erau supuși unui proces de spălare pe creier care îi transforma în comuniști 100%. Vă amintiți de Pitești?

Căutând altă chestie aflu că prizonierii americani din Coreea de Nord erau supuși unui proces de spălare pe creieri care îi transforma în comuniști 100%. Cei „inițiați” astfel erau apoi puși să le facă aceeași chestie altor camarazi prizonieri. 

Mecanismele se pare că includeau torturi și rele tratamente, nu-mi este clar dacă și „auto-demascări”. Vă sună cunoscut experimentul ăsta de multi-level marketing? Mai ales că datează de la începutul anilor 50.

Încerc să dau de o bibliografie mai extinsă pe subiect, cu puțin succes deocamdată. Aș fi curios să aflu mai multe, eventual despre implicarea unor consilieri sovietici în povestea asta. O parte din prizonierii americani implicați au fost judecați pentru colaboraționism, alții nu. 

Ideea este că există o bază de date serioasă asupra istoriei ăsteia care ar merita o comparație, pe mine mă interesează sursa ideii și păpușarii din spate, sper să existe detalii despre asta.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.