Un raport al Serviciului de Contraspionaj Militar al Germaniei numește țările care au cele mai active rețele de spionaj pe teritoriul german


  • ACP
  • Jul 7, 2023 18:26
  • 1122
Un raport al Serviciului de Contraspionaj Militar al Germaniei numește țările care au cele mai active rețele de spionaj pe teritoriul german

Un raport publicat vineri de Serviciul Militar de Contrainformații al Germaniei (MAD) trage un serios semnal de alarmă față de intensificarea activităților de spionaj ale Rusiei și Chinei pe teritoriul german din ultima perioadă.

Conform raportului "un număr mare de agenți de informații ruși" sunt desfășurați în Germania de când guvernul de la Berlin a început să sprijine în mod activ Ucraina cu muniții și arme împotriva Rusiei, asta deși Kremlinului îi fusese slăbită capacitatea de a spiona Germania atunci când au fost expulzați 40 de diplomați ruși, în ultimul an, la ordinul executivului german.

MAD se așteaptă ca Rusia "să încerce să compenseze (expulzarea diplomaților spioni) prin alte metode de obținere a informațiilor", deoarece Moscova încearcă să câștige un avantaj față de țările NATO prin spionarea Germaniei.

O altă "amenințare serioasă" din partea Rusiei, menționată în raport, constă în capacitatea agenților ruși de a sabota infrastructura esențială a Germaniei în cazul unui război.

Pe lângă Rusia, în raport este nominalizată și China pentru "spionajul cibernetic, măsurile hibride, precum și operațiuni clasice de spionaj" în Germania, în condițiile în care superputerea asiatică caută să domine economic și militar scena mondială.

China și Rusia sunt "cei mai activi jucători în spionaj" în Germania, potrivit raportului MAD, "agenții chinezi folosind intens accesul la birourile și personalul Bundeswehr pentru a culege informații", acces pe care l-au câștigat în urma vizitelor delegațiilor chineze ori a proiectelor militare comune. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.