VIDEO. Evgheni Prigojin aruncă Rusia în aer. Șeful Wagner acuză armata de bombardarea militarilor săi și promite că se va răzbuna / Moscova respinge afirmațiile privind atacul asupra Wagner și anunță că l-a pus oficial sub acuzare pe liderul mercenarilor


VIDEO. Evgheni Prigojin aruncă Rusia în aer. Șeful Wagner acuză armata de bombardarea militarilor săi și promite că se va răzbuna / Moscova respinge afirmațiile privind atacul asupra Wagner și anunță că l-a pus oficial sub acuzare pe liderul mercenarilor

UPDATE 2: Prigojin a anunțat că, alături de mercenarii săi, a intrat pe teritoriul Rusiei și avansează către Rostov. 

"În acest moment, am trecut granița de stat. Polițiștii de frontieră au ieșit să ne întâmpine și i-au îmbrățișat pe luptătorii noștri. Acum intrăm în Rostov. Unitățile Ministerului Apărării, care au fost trimise să ne blocheze drumul, s-au dat la o parte. Nu ne luptăm cu copiii. Nu ucidem copii. Copiii sunt uciși de Șoigu, aruncând în război soldați neantrenați, inclusiv recruți. Ne-a pus în cale băieți de optsprezece ani. Toți sunt copii acolo, sunt buni de nepoți. Prin urmare, acești băieți vor trăi. Ne luptăm doar cu profesioniștii. Mergem mai departe, mergem până la capăt!". 

UPDATE: FSB le cere mercenarilor Wagner să-l aresteze pe Prigojin

Evgheni Prigojin, șeful Wagner, a acuzat, vineri seară, că forțele armate ale Moscovei au bombardat locații ale mercenarilor, afirmații uluitoare care, dacă se vor dovedi reale, vor marca practic o nouă etapă în coflictul intern din Rusia.  

Prigojin a mai spus că un „număr mare" dintre luptătorii săi ar fi fost uciși și că va conduce personal un așa-numit „marș al justiției” pentru a se răzbuna.

Noile afirmații ale liderului Wagner vin la doar câteva ore după o altă serie de declarații și acuzații grave la adresa ministrul Apărării, Serghei Șoigu, căruia îi imputa declanșarea războiului din Ucraina din motive inexistente. 

Moscova a dat un răspuns oficial acestor acuzații, negând că ar fi masacrat forțele Wagner.

Într-un comunicat, Ministerul rus al Apărării a precizat că „toate relatările lui Prigojin răspândite pe rețelele de socializare" privind loviturile rusești asupra taberelor Wagner „nu sunt adevărate și reprezintă o provocare informativă".

De asemenea, presa de stat rusă a relatat că FSB a deschis un dosar penal împotriva lui Prigojin, acuzându-l de „îndemn la o rebeliune armată".

După luptele de la Bahmut în urma cărora trupele Wagner ar fi reușit să ocupe întreg orașul, tonul critic la adresa conducerii armatei ruse s-a accentuat.

În mesaj audio postat vineri pe Telegram, șeful Wagner afirma că "răul pe care îl poartă conducerea militară rusă trebuie oprit".

„Cei care i-au ucis pe băieții noștri și au curmat alte zeci de mii de vieți de soldați ruși [în războiul din Ucraina] vor fi pedepsiți", a spus el.

„Vă cer să nu opuneți rezistență. Oricine o va face va fi considerat o amenințare și va fi distrus. Acest lucru este valabil pentru orice punct de control și aviație care se află pe drumul nostru”.

„Puterea prezidențială, guvernul, poliția și garda rusă vor funcționa ca de obicei.

„Aceasta nu este o lovitură de stat militară, ci un demers justițiar. Acțiunile noastre nu interferează în niciun fel cu trupele."

Șeful Wagner a publicat și o înregistrare video care, potrivit lui, ar surprinde atacurile cu rachete al întreprinse de Ministerul rus al Apărării asupra unei tabere Wagner din regiunea Rostov, în sudul Rusiei.

El a mai spus că, sub controlul său direct, se află 25.000 de luptători Wagner și că împreună „ne vom da seama care sunt motivele haosului din țară".

Într-o declarație de răspuns la acest mesaj, FSB – serviciul de securitate al Rusiei emanat din fostul KGB - a solicitat „oprirea imediată a acțiunilor ilegale" ale lui Prigojin. 

Kremlinul a declarat, de asemenea, că Vladimir Putin este la curent cu prezenta stare de fapt și că „se iau măsurile necesare", potrivit agenției ruse de știri Interfax care îl citează pe Dmitri Peskov, purtătorul de cuvând al Kremlinului.

Potrivit mai multor canale de Telegram conectate cu serviciile de securitate rusești, un protocol de urgență a fost activat la Rostov, orașul de unde Șoigu ar fi dirijat presupusa lovitură asupra trupelor Wagner, potrivit acuzațiilor lui Prigojin.

„Protocolul Cetății" implică mobilizarea completă a serviciilor de securitate locale. Imagini publicate de presa locală surprind vehicule blindate pe străzile orașului (foto jos).

Nu este clar care sunt obiectivele imediate ale lui Prigozhin și dacă amenințările sale vizează și Kremlinul.

Acuzațiile lui Prigojin privind invazia asupra Ucrainei, determinată de minciunile unor lideri militari, ai serviciilor secrete, respectiv de interesele unor oligarhi:



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.