Aderarea Ucrainei la NATO. O ambasadoare ucraineană îi dă replica lui Biden: Implementarea reformelor va fi mai facilă odată ce Ucraina se va alătura Alianței Nord-Atlantice! Kyivul înțelege imposibilitatea aderării în timpul războiului


Aderarea Ucrainei la NATO. O ambasadoare ucraineană îi dă replica lui Biden: Implementarea reformelor va fi mai facilă odată ce Ucraina se va alătura Alianței Nord-Atlantice! Kyivul înțelege imposibilitatea aderării în timpul războiului

Ambasadoarea ucraineană la NATO, Natalia Galibarenko, a declarat, într-un interviu acordat pentru Politico, că Summitul Alianței Nord-Atlantice de la Vilnius, ce se va desfășura în luna iulie, ar trebui să aibă drept rezultat un anumit angajament sau o garanție privind viitoarea aderare a Ucrainei la alianța politico-militară a lumii libere. De asemenea, așa cum veți citi în cele ce urmează, Galibarenko i-a oferit un răspuns președintelui american Joe Biden, după ce acesta a declarat că nu va facilita aderarea Ucrainei la NATO. 

Ambasadoarea a recunoscut că pentru multe state membre NATO un astfel de angajament "este o linie roșie... pentru că acestea cred că le creează o povară". 

"Pot înțelege această optică – nu o pot susține", a adăugat Galibarenko.

Galibarenko.a subliniat că Ucraina înțelege imposibilitatea aderării la NATO în timpul războiului și, prin urmare, nu pune pe tapet această perspectivă, însă, pe de altă parte, Summitul de la Vilnius ar putea stabili obligația acordării calității de membru, de pildă, după încheierea războiului. 

Ambasadoarea a menționat că absența la summit a unei invitații pentru Ucraina de a se alătura NATO fi un "semnal negativ".

"(Dar - n.red.) dacă nu există nicio invitație la Vilnius, nu este sfârșitul lumii. Nu astăzi, dar poate mâine, anul viitor la Washington, cine știe?", a adăugat Galibarenko.

Întrebat în weekend dacă ar facilita drumul Ucrainei de a se alătura NATO, președintele american Joe Biden a transmis că nu susține o asemenea abordare. Biden a subliniat că Ucraina va trebui să "îndeplinească toate standardele".

"Astfel, nu vom facilita lucrurile", a reliefat liderul de la Casa Albă.

"Cred că au făcut tot ceea ce ţine de demonstrarea capacităţii de coordonare militară, dar există o întreagă problemă: este sistemul lor sigur? Este incoruptibil? Respectă toate standardele pe care le respectă toată lumea, toate celelalte state din NATO? Eu cred că da. Cred că poate. Dar asta nu este automat", a adăugat preşedintele american.

Chestionată cu privire la declarațiile făcute de Biden, ambasadoarea ucraineană a menționat că implementarea reformelor în Ucraina va fi mai facilă odată ce țara se va alătura NATO.

"Cred că președintele are dreptate când spune că este mult de lucru", a spus Galibarenko.

Dar, a argumentat ambasadoarea, alte țări admise în alianță au avut, la rândul lor, anumite deficiențe, iar unele țări, precum Finlanda, au putut sări peste unele etape standard ale parcursului către aderarea propriu-zisă. 

În orice caz, Kyivul va continua să pledeze pentru o relație mai strânsă cu NATO – recunoscând în același timp limitările din prezent, a menționat Galibarenko. (sursa: Politico)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.