ANALIZĂ: America a început să-și scadă din ce în ce mai mult importurile de mărfuri din China. Reducerea dependențelor de produse chineze, o victorie clară a războiului economic pe care SUA îl poartă împotriva Chinei comuniste


  • ACP
  • Jun 20, 2023 19:43
  • 1495
ANALIZĂ: America a început să-și scadă din ce în ce mai mult importurile de mărfuri din China. Reducerea dependențelor de produse chineze, o victorie clară a războiului economic pe care SUA îl poartă împotriva Chinei comuniste

Un articol de analiză publicat de South China Morning Post arată că, potrivit datelor comerciale, America a început să își scadă din ce în ce mai mult importurile de mărfuri din China, iar analiştii se așteaptă ca scăderea să continue, fapt care va afecta pe termen lung economia chineză.

Tendința aceasta este foarte vizibilă la importurile de textile și îmbrăcăminte, care au scăzut cu 4% față de anul trecut și au ajuns la jumătate din totalul văzut în urmă cu 10 ani, potrivit cifrelor Oficiului pentru Textile și Îmbrăcăminte al Departamentului de Comerț al SUA, astfel că în primele patru luni ale acestui an numai 20,4% din textilele și îmbrăcămintea de pe piața americană au fost importate din China.

Scăderea aceasta ar fi produsă de tensiunile economice dintre Washington și Beijing, dar și de punerea în aplicare a Legii de prevenire a muncii forțate a uigurilor în iunie anul trecut, care a descurajat și mai mult companiile de modă din SUA să importe produse din China, potrivit lui Sheng Lu, profesor în domeniul modei la Universitatea din Delaware.

Ponderea Chinei în importurile din Statele Unite a scăzut mult și la mobilă și jucării – alte două produse de consum cu costuri reduse pentru care fabricile chineze domină oferta globală – ajungând la 43% în primele patru luni ale anului 2023, fiind astfel pentru prima dată sub 50% în ultimii 22 de ani potrivit datelor Comisiei pentru Comerț Internațional al Statelor Unite (USITC).

Importurile au scăzut și la produsele și mașinile mecanice și electrice, care reprezintă peste 40% din toate exporturile chineze către SUA. Cota chineză a scăzut la aceste produse la 26% în primele patru luni ale anului, de la 30,3% în 2022, scădere explicată de politicile industriale ale guvernului SUA de a atrage mai multe companii să investească în țară, inclusiv Chips and Science Act care a intrat în vigoare în august 2022. De aceste politici vor beneficia mai multe țări low-cost din Asia-Pacific, cum ar fi Vietnam, Cambodgia, India, dar și Mexic, fapt care ar putea duce la o scădere mult mai semnificativă a importurilor chineze pe piață americană, potrivit jurnaliștilor chinezi.

Acum Statele Unite reprezintă a treia mare destinație de export a produselor chineze, după Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est și Uniunea Europeană, comparativ cu anul trecut când piață americană a fost cea mai mare destinație de export a Chinei.

Pe măsură ce contribuția exporturilor la economia chineza a slăbit, a scăzut și dependenta pieței americane de produsele chineze, ceea ce este o victorie clara a Washingtonului în războiul economic nedeclarat purtat împotriva marii puteri comuniste. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.