Dezvăluiri: NU toți militarii ucraineni luptă pentru Ucraina. Cum acționează AGENȚII Rusiei în cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei. Dușmanii din interior / Anna Neplii


Dezvăluiri: NU toți militarii ucraineni luptă pentru Ucraina. Cum acționează AGENȚII Rusiei în cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei. Dușmanii din interior / Anna Neplii

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SSU) a dezvăluit un agent rus care activa în rândurile Forțelor Armate ale Ucrainei. Sarcina principală a acestuia a fost transmiterea de informații privind direcțiile contraofensivei ucrainene. 

Respectivul e agent al Direcției Generale a Statului Major al Forțelor Armate ale Federației Ruse, fiind identificat de către serviciul militar de contrainformații – SSU – cu asistența conducerii Forțelor Armate ale Ucrainei, ca urmare a unei operațiuni speciale (ce a comportat mai multe etape) în regiunea Dnipropetrovsk. 

Agentul Rusiei era rezident în Energodar, regiunea Zaporizhzhia. El s-a alăturat Forțelor Armate ale Ucrainei chiar înainte de începutul invaziei rusești, activând într-una din garnizoanele din regiunea Dnipropetrovsk.

Ancheta a stabilit că, la finalul anului trecut, trădătorul a fost recrutat de la distanță de un angajat de carieră al serviciilor secrete militare ruse. La instrucțiunile explicite ale acestuia, agentul a colectat informații despre planurile ucrainene de a participa la operațiuni de luptă pe front. 

În ajunul contraofensivei Forțelor Armate ale Ucrainei, militarul recrutat a primit o sarcină urgentă de la curatorul său rus: trebuia să afle data de începere și direcțiile principale ale contraatacurilor ucrainene. De asemenea, agentul trebuia să afle și să divulge rutele pentru transportul armelor străine și a echipamentelor militare ale Forțelor de Apărare către linia frontului. În plus, trădătorul a încercat să stabilească canale de comunicații radio în cadrul diverselor unități ucrainene. 

Potrivit anchetei, trădătorul a folosit un cont de Telegram pentru a comunica direct cu serviciile secrete rusești. Înainte de Telegram, inculpatul a comunicat cu agresorii ruși chiar prin intermediul mamei sale, care rămăsese în Energodarul ocupat temporar, unde a intrat în atenția Direcției Principale a Statului Major General al Forțelor Armate Ruse. 

Ofițerii SSU l-au identificat cu promptitudine, i-au documentat acțiunile criminale și l-au arestat în timp ce îndeplinea o sarcină ordonată de agresori. Pe baza probelor strânse, anchetatorii SSU l-au informat pe deținut despre suspiciunea de înaltă trădare săvârșită în baza legii marțiale. Pentru aceasta, individul riscă o condamnare la închisoare pe viață. 

În prezent este desfășurată o anchetă pentru a stabili toate împrejurările săvârșirii infracțiunii. Agentul Rusiei se află în arest. Operațiunea se desfășoară sub îndrumarea procesuală a Parchetului de specialitate în domeniul apărării Regiunii de Est. 

Precizăm că aceasta nu este prima dată când SSU expune un colaborator al rușilor identificat în rândurile Forțelor Armate ale Ucrainei. Anterior, la începutul lunii iunie, SSU a raportat despre un alt trădător reținut – e vorba despre un militar care a colectat informații despre armele occidentale, numărul personalului și locația sistemelor de apărare aeriană. 

Trădătorul era un locuitor din Bakhmut, regiunea Donețk. A fost recrutat de forțele ruse înainte de a începe invazia la scară largă. Mai exact, a fost recrutat de Nikita Klimovsky, un reprezentant al centrului 72 de informații al Direcției Principale a Statului Major al Forțelor Armate ale Federației Ruse. Inițial, sarcinile sale au fost de a raporta consecințele loviturilor cu rachete rusești și coordonatele traversării podurilor în vecinătatea Bakhmutului. 

Apoi, trădătorului i s-a trasat sarcina de a se alătura Forțelor Armate ale Ucrainei, astfel reușind să transmită informații despre armamentul anumitor unități ucrainene. În plus, agentul a oferit informații despre posibilele vizite în garnizoană ale reprezentanților comandamentului militar. În acest sens, ancheta verifică informații despre pregătirea unui posibil sabotaj împotriva oficialilor Forțelor Armate ale Ucrainei. De asemenea, trădătorul a comunicat cu principalul său curator rus pe Telegram, de pe un telefon separat. 

SSU l-a arestat chiar în timpul muncii sale prestate pentru invadatorii ruși. Pe baza probelor strânse, anchetatorii l-au informat despre suspiciunea de înaltă trădare săvârșită în baza legii marțiale. Evident, e pasibil de o condamnare la închisoare pe viață. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.