Ucrainenii consideră corupția drept cel mai mare pericol pentru țara lor în era post-război, mai mare decât reluarea ostilităților! Rezultatele surprinzătoare ale unui studiu sociologic


  • ACP
  • Jun 14, 2023 14:25
  • 812
Ucrainenii consideră corupția drept cel mai mare pericol pentru țara lor în era post-război, mai mare decât reluarea ostilităților! Rezultatele surprinzătoare ale unui studiu sociologic

Un studiu sociologic privind așteptările și temerile ucrainenilor și reprezentanților afacerilor ucrainene față de procesele de reconstrucție viitoare, comandat de Transparency International Ucraina, realizat cu scopul de a indica starea de spirit generală și dorințele societății de astăzi, pentru a determina astfel direcțiile ce trebuie urmărite de stat, a produs o serie de rezultate absolut neașteptate.  

Conform studiului realizat în martie-aprilie 2023, chiar și în prezent, în vremuri de război la scară largă, corupția este văzută drept principala amenințare la adresa dezvoltării statului în epoca ce va urma actualului conflict militar. Cu privire la perioada actuală, ucrainenii consideră că războiul (100%), distrugerea infrastructurii și locuințelor (98%), precum și corupția (94% - 77% considerând-o ca fiind o problemă foarte gravă, iar 17% ca fiind gravă) sunt de la distanță cele mai mari probleme ale Ucrainei. 

În special ucrainenii din vestul țării consideră că problema corupției este deosebit de acută.  

Când s-a pus problema planurilor de redresare a țării după război, mai mult de jumătate dintre ucraineni și-au exprimat temerile cu privire la restabilirea schemelor de corupție (73%) și deturnarea fondurilor din cauza lipsei de control (68%). 

De asemenea, întrebați în cadrul studiului despre ce ar putea perturba cel mai grav planurile de reconstrucție a țării după alungarea armatei ruse, ucrainenii intervievați au răspuns că se tem mai mult de corupție în perioada de după război, decât de posibila reluare a ostilităților, legat de ultima variantă fiind îngrijorați numai 45% dintre respondenți. (sursa: AICI)

Întrijorarea față de corupție persistă chiar dacă statul ucrainean a făcut pași vizibili în combaterea acestei probleme, deschizând mai multe dosare de mare corupție de la începutul războiului, cel mai nou dosar răsunător fiind cel care privește mai mulți judecători de la Curtea Supremă, după o anchetă a agenților Biroului Național Anti-Corupție. (sursa: AICI)

Foto deschidere: Societatea ucraineană împotriva gigantului corupției (caricatură de Peter Shrank)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.