EXCLUSIV: Boancă, demisie cu cântec din partidul lui George Simion! Cum a reușit AUR să determine plecarea celei poreclite Șoșoacă 2


EXCLUSIV: Boancă, demisie cu cântec din partidul lui George Simion! Cum a reușit AUR să determine plecarea celei poreclite Șoșoacă 2

Senatorul AUR Rodica Boancă și-a înaintat azi demisia din partid președintelui Alianței pentru Unirea Românilor și Biroului National de Conducere. După o epopee a declarațiilor care a durat zile în șir și după ce și-a forțat practic, propria excludere, prin ieșirile deosebit de acide la adresa colegilor de partid, Rodica Boancă nu a avut parte de satisfacția unei demiteri cu surle și trâmbițe, cu atât mai mult cu cât, potrivit surselor din AUR, senatorul ialomițean nu ar fi făcut un secret din faptul că își dorea să fie scoasă în decor din garnitura formațiunii lui Simion.

Astăzi, printr-o declarație în care îl acuză pe fondatorul AUR de fățărnicie și pe principalul susținător financiar, Marius Lulea, de comportamente tiranice și furt, Rodica Boancă și-a pus capăt oficial carierei de politician, ținând cont de faptul că, la această oră, nu sunt cunoscute cotări individuale ale domniei sale în zona de simpatie publică sau de intenție de vot. 

Rodica Boancă: ” in AUR doar legea pumnului in gură funcţionează!”

”Demisionez, deoarece am constatat că, de cel puţin un an de zile, in partid sunt racolaţi indivizi şi individe care au avut funcţii în alte partide, foşti miniştri, parlamentari, secretari de stat, primari sau foşti primari, viceprimari sau consilieri locali ori judeţeni care au făcut parte din partidele sistemului: PSD, PNL, Pro România, ALDE, PMP, UNPR etc. unii având şi dosare la CNSAS de securist sau dosare penale. Totodată, mulţi masoni au devenit membri AUR, punând sub semnul întrebării rolul nostru de partid conservator”, spune Rodica Boancă în demisia sa înaintată astăzi, menționând că ”una dintre marile promisiuni ale AUR din 2020, care m-a determinat să vin în partid şi să îmi asum lupta contra sistemului, era că se vor face alianţe doar cu românii, iar AUR va promova oameni noi, curaţi politic, oameni care să nu mai fi fost candidaţi sau care să fi avut funcţii de conducere sau execuție în alte partide sau guverne. Acum, văzând cum sunt invitaţi şi puşi direct în funcţii de coordonare sau promovaţi oameni compromişi politic sunt ferm convinsă că am fost mințiți, iar scopul acestui partid a fost de la început altul. Consider că, aţi profitat de munca şi de buna-credinţă a oamenilor one5ti din partid, din prima etapă, apoi aţi ales să îi vindeţi şi să ridicaţi din mocirla în care erau pe toţi oportuniştii şi traseiştii”. 

Senatorul Boancă precizează că deși a luat mereu atitudine, ”împreună cu sute de membri AUR care au spus că nu vor oportunişti şi lighioane politice în partid”,  ”mi s-a spus in BNC să îmi ţin gura, să tac, să nu mai ies public, relevând mizeriile pe care le făceaţi, iar eu am spus NU! Câtă vreme conducerea nu se reintoarce la oameni, câtă vreme vocile celor mulţi nu sunt auzite, eu nu voi tăcea”. 

Senatoarea deja independentă își trimite săgețile și direct către liderii partidului. ”Din păcate, domnule George Simion, nu sunteţi omul pe care încercaţi să îl vindeţi, iar partidul este condus tiranic de domnul Marius Lulea şi finii, naşii ori afinii pe care vi i-aţi ales pe sprânceană, alungând oameni corecţi, cu viziune, oameni care aveau principii şi coloană vertebrală, precum fostul secretar general, votat de noi la Congres, Cristian David. Totodată, modul ilegal şi mişelesc in care aţi ales să imi furaţi două pagini de Facebook arată că in AUR doar legea pumnului in gură funcţionează! Aceste probleme le vor lămuri autorităţile. Pe dumneavostră nu vă deranjează să daţi mâna şi să vă uniţi cu Ponta şi ai lui, cu oamenii lui Voiculescu, Neacşu sau Oprea, ci vă supără Boancă pentru că iese public şi spune adevărul, nefiind supusă unei "discipline" de partid comunist şi opac în care doar ce zice şeful contează. Pe mine, în schimb, mă îngrijorează minciunile pe care le propagaţi în spaţiul public, imaginea falsă de partid anti-sistem, mă deranjează traseismul şi oportunismul pe care încercaţi să le ascundeţi sub preş”, își încheie patetic declarația de adio senatorul ialomițean.

Corupție în AUR? Soțul senatorului Boancă acuzat ”intern” de trafic de influență

Frustrarea și iritarea din enunțul senatorului demisionar dovedesc faptul că problemele Rodicăi Boancă cu partidul care a propulsat-o în Parlament nu sunt de ieri de azi. De-a lungul vremii, Boancă a primit atât reproșurile colegilor cât și avertismentele mai mult sau mai puțin voalate ale președintelui Simion. Totul ar fi culminat, se pare, cu un episod evidențiat pe grupul de comunicatori al AUR, în care soțul senatorului Boancă era acuzată de trafic de influență pentru realizarea unor lucrări publice. ”Suflet mic de psd-ista , mai face contracte cu de 3x pretul cu primaria din Amara, spunand ca asa se cere de la centru? De aia mai au trei oameni in filiala cu barbata-tu cu tot ;) Dar lamureste-ne cu contractu' de vanzare becuri prize si intrerupatoare pe care l-au impus primarului de la Amara”, este unul dintre mesajele postate de deputatul Antonio Andrusceac pe grupul intern de comunicatori, fapt care a declanșat un adevărat val de replici contondente ale senatorului de Ialomița pe rețelele de socializare. 

Antonio Andrușceag: ”Boancă a luat partidul pe persoană fizică”

Contactat de reporterii Podul.ro, deputatul Antonio Andrușceag declara, în urmă cu două zile, că acuzele de trafic de influență aduse soțului Rodicăi Boancă nu sunt ”glume” și că senatoarea AUR (la acea vreme) era deja ”despărțită” de partid  

”Nu este un lucru cu care să glumesc. Atitudinile pe care noi le avem față de contractele cu statul, față de afacerile făcute cu statul din poziția de politician sau soț, soție, rude ale unui demnitar AUR sunt clare și cunoscute de mult timp. Noi ne împotrivim angajării rudelor chiar și în rândul consilierilor partidului, ne opunem oricărei forme de promovare care nu are la bază meritocrația și corectitudinea. Eu i-am cerut doamnei Boancă să-și spună punctul de vedere vizavi de lucrul ăsta, iar mai departe comisia de etică să verifice și să ia măsurile de rigoare (...) În materie de sancțiuni, va urma cu siguranță o cercetare internă, o cercetare disciplinară în legătură cu Rodica Boancă, dar nu doar lucrul ăsta este esențial, ci omul, în cazul domniei sale vorbim de un cumul de abateri sesizate de colegii mei, care au dus la această măsură a despărțirii de doamna Boancă. Repet, comisia de etică nu s-a pronunțat încă dar, după declarațiile domniei sale, e clar că ruptura este în momentul ăsta ireversibilă. Ce i-am reproșat eu după Congresul de la Alba Iulia a fost că și- a folosit oamenii din echipă în lupta ei internă cu alți colegi din partid. Este anormal. Nu te folosești de oameni, de echipa plătită din bani pe care tu îi primești în numele partidului ca senator, într-o bătălie internă pe care corect este să o duci cu arme egale (...) Unii nu înțeleg că ușa partidului trebuie să rămână deschisă pentru toți oamenii capabili din țara asta, indiferent dacă au făcut politică înainte sau nu, pentru că între timp, în acești 2,5 ani de când suntem în Parlament, n-a mai crescut o generație de Feți-Frumoși și lucrăm cu materialul pe care îl avem. Îi pot reproșa, personal, doamnei Boancă, o lipsă de aplecare spre rezolvarea problemelor. La Alba Iulia a refuzat să vină să poarte o discuție cu colegii pe anumite subiecte, chiar la cererea președintelui George Simion. Apoi, înțeleg că în repetate rânduri a refuzat să vină și să se prezinte la audieri, în fața colegilor desemnați în comisii să rezolve unele probleme. Într-un partid ai datoria colegială de a încerca să nu faci lucruri doar în folosul tău Ori în momentul în care tu începi să îndepărteze oameni din propria organizație, să-ți blamezi colegii deputați sau senatori... e un semnal mare de alarmă. Este de neacceptat când ceva ia o filială pe persoană fizică. 

Cât despre desemnarea ca și cadidat a doamnei Boancă, așa ceva nu se poate. Așa ceva nu poate să existe. Ăsta e un soi de dictatură locală care iarăși nu poate fi admis. Cum adică nu facem alegeri interne, nu facem dezbateri, nu ne punem în balanță și nu ne măsurăm intenția de vot. Luăm pe persoană fizică hotărârea ca unul dintre noi să fie pus, că vrea el, pe poziția de primar, dar poate într-un sondaj se vede că este altul mai bun și că poate fi susținută acea persoană. Poți să fii un bun senator sau un bun deputat și poți să fii o catastrofă de primar pentru că nu te pricepi la administrație publică locală, nu ai idee de gestionare a unui buget. Eu nu cred, domnule, în omul bun la toate și mai ales în politicianul bun la toate”, declara Antonio Andrușceag la mijlocul săptămânii în curs.

Răzgândaca Boancă: 8 iunie – ”eu nu plec din AUR!”, 12 iunie – ”Demisonez!”

Pe 8 iunie, deci în urmă cu doar 4 zile, într-un interviu exclusiv acordat reporterilor Podul.ro, Rodica Boancă anunța că este membru cu drepturi depline și că nu are de gând să plece din AUR. Boancă se ferea să îi reproșeze ceva președintelui Simion, ”deocamdată”, și făcea public faptul că anunțase Poliția în legătură cu presupusul furt de conturi de socializare de care s-ar face vinovat Marius Lulea. Iată și discuția pe care am purtat-o cu deja ex-senatoarea AUR, Rodica Boancă, în data de 8 iunie:

PODUL.ro: ”Colegii dvs vorbesc de distanțare, vorbesc de renunțare, vorbesc de plecare. Da, există până la momentul acesta vreo decizie a unei instanțe din partid?”

RODICA BOANCĂ: Nu, sunt membru cu drepturi depline. Iar eu nu plec din AUR. Că nu asta este Ideea Ideea este să se facă ordine și curățenie și să dispară traseiștii și politrucii. Aștept și eu dacă au de luat o decizie să o ia. Eu mi am spus punctul de vedere și cred că așa ar trebui să facă orice om care are coloană vertebrală și care s a angajat într-o luptă. Și care a spus și a promis niște lucruri, cum ar fi că noi vom face o politică altfel, curată, cu oameni noi, cu oameni care n-au mai făcut politică. Nu văd să fie promovați astfel de oameni.

PODUL.ro: ”îI reproșați o sumedenie de lucruri domnului Lulea, dar nimic lui George Simion”.

RODICA BOANCĂ: ”Pentru că nu am ce să i reproșez lui George Simion. În afara faptului că și a ales foarte prost echipa de conducere, aceasta este o problemă, dar nu i reproșez nimic, deocamdată”.

PODUL.ro: ”Deocamdată. Deci există posibilitatea ca pe viitor să o faceți.”

RODICA BOANCĂ: ”Nu știu, nu vedem cum decurg lucrurile. Dacă se hotărăște să ia atitudine și să facă ce le-a promis românilor că trebuie să facă... Una dintre e problemele foarte grave este că mi-au furat accesul la pagina mea de Facebook, Pagina de politician, mi-au furat datele personale, mi-au spart contul personal și mi-au furat și a doua pagină, mi-au blocat accesul. Deci hackerii au reușit să spargă a doua pagină și eu nu mai am acces de pe contul meu, deși e creată de mine, dar mi-au schimbat parola la ea, au preluat o ei, nu știu cum naiba au reușit. Eu am făcut plângere la IGPR. Asta eu reproșez oamenilor care s au lăudat că au firme de IT, că au IT-iști, au, că IT-iștii au câștigat alegerile. Acesta fiind domnul Lulea. Cu martori s-a lăudat de față cu toată lumea că dacă ei așa au câștigat alegerile cu firmele de IT-iști. Eu am intrat în politică tocmai pentru că am crezut că se pot face și altfel lucrurile. Dacă totul a fost o utopie și o iluzie și am fost mințiți, rușine celui care ne-a mințit!” 

PODUL.ro: ”Iată că îi reproșați ceva, totuși, indirect, așa, cu mantă, domnului George Simion”.

RODICA BOANCĂ: ”Păi asta... Am și zis. Că și-a ales prost echipa de conducere”

PODUL.ro: ”Vi se reproșează de către colegi o serie de comportamente, cum ar fi faptul că firmele soțului dvs ar fi făcut trafic de influență la Amara”.

RODICA BOANCĂ: ”Andrușceag este următorul dat în judecată pentru aceste afirmații calomnioase. Nu există. Domnul primar, pe 25 mai, de față cu douăzeci de oameni, când l-am întrebat să puncteze acest lucru a spus foarte clar că nu există așa ceva și că nu s-a pus niciodată problema de așa ceva și că nu a existat niciodată nicio presiune din partea soțului. Asta este o calomnie răspândită, probabil cu concursul domnului primar, cu precădere de domnul Titus Păunescu. Domnul Păunescu, actualul secretar general, are ceva personal cu mine, o ură personală, pentru că eu m-am opus tranzacțiilor pe care el le a făcut cu PSD-ul și prin România și așa prin județ. Și de-aici mai departe fiecare minte ce poate”.

PODUL.ro: ”O altă o altă problemă este cea legată de autodesemnarea dvs pentru candidatura la funcția de primar al Sloboziei”.

RODICA BOANCĂ: ”Nu m-am autodesemnat, totul a fost făcut statutar. Eu nici nu sunt decât membru în organizația Slobozia, adică nu am altă funcție. Nu sunt eu președintele organizației ca să mă auto desemnez. A existat o ședință, este filmată, era like pe pagina pe care mi-au șters o, dar o am înregistrată. O voi posta din nou. E o ședință în care organizația locală a solicitat aceste alegeri și am fost propunerea organizației. S-a votat în unanimitate. A fost propunerea membrilor. A președintelui organizației. Ceilalți au votat. Dar oricum eu voi candida, în orice situație. Eu de asta am intrat în politică”.

PODUL.ro: ”În teritoriu au existat niște episoade conflictuale și cu senatorul Adrian Costea. Aveti ce-i reproșa lui Adrian Costea?”.

RODICA BOANCĂ: ”Domnul Adrian Costea este o eroare pe care mi-o asum. Eu l-am invitat, eu l-am pus pe liste, eu i-am făcut campanie. Este o eroare pe care am comis-o din neștiință politică. Este o eroare pentru că, în afară că nu-și face treaba la Senat, la locul lui de muncă, lipsește foarte mult, nu respectă indicațiile de vot.. De exemplu, la legea aceea pentru care noi am ieșit în stradă, Plx-145, dumnealui a votat pentru. Are o viziune pe care eu nu o înțeleg și la care nu pot să ader, vorbește foarte urât cu oamenii în organizație, a avut conflicte cu aproape toată lumea cu care s-a intersectat. Pe mine, personal, m-a boicotat la niște comisii, s-a oferit să mă înlocuiască la niște comisii și, după aceea, când a fost să se ducă a mințit că nu a primit hârtia... Mă rog, e o întreagă epopee pe care am avut-o cu dumnealui. Nu este un om de echipă, este un personaj foarte toxic, care a încercat tot timpul să creeze disensiuni” 

PODUL.ro: ”Ați votat pentru indexarea sumelor forfetare ale parlamentarilor. Partidul, prin oamenii săi, spune că decizia era să nu fie susținută această inițiativă”.

RODICA BOANCĂ: ”Partidul habar n-avea despre acea acel amendament. Să mă excludă. Foarte bine. Atunci trebuie să ne excludă pe toți, pentru că toți au votat pentru.de la Senat. S-a votat printr-o eroare, pentru că acolo erau încadrate și creșterile pentru profesori și pentru alte categorii de bugetari. Și au fost atât de nemernici încât cei de la UDMR au depus un amendament pe ultima sută și au strecurat asta cu două minute înainte să înceapă plenul”.

PODUL.ro: ”De ce credeți că s a întâmplat conflictul ăsta? Pe cine pe cine incomodați”?

RODICA BOANCĂ: ”Partidul a vorbit despre de oamenii toxici. Deci de ce au făcut ei acest lucru? Pentru că îi incomodează adevărul? Să nu fim ipocriți, AUR a ajuns unde este și datorită Facebookului și datorită rețelelor de socializare, dar parcă era vorba ca noi să fim transparenți, să comunicăm, să facem dreptate, să spunem adevărul. Să aducă argumente dacă ce am spus eu nu este adevărat, dacă ne au adus în partid tot felul de politicieni expirați de la toate partidele, să iasă și să spună da, dom'le, n-am adus, toți sunt curați ca lacrima. Toți acum au făcut primii pași în politică. Eu nu am nicio problemă, dar atâta timp cât în partid, în toate județele, în toate filialele, s-au făcut rocade, s-au călcat în picioare oameni care au muncit acolo și care au fost după aceea dați la o parte și nu există niciun fel de dialog cu ei, ba dimpotrivă, sunt tratați oribil, eu nu pot să tac”.

Epilog. Liniște și înainte și după Rodica Boancă

Afirmațiile reprezentanților la vârf ai AUR și evoluția conflictului dintre Rodica Boancă și colegii din partid demonstrează faptul că demisia de azi a senatorului ialomițean este un act determinat, către care a fost condusă, strategic, prin pozițiile asumate. Simion și AUR nu au dorit să-i ofere parlamentarului din Slobozia satisfacție, reușind să nu permită unui fapt izolat să se transforme într-o criză artificială. Povestea parlamentară a Rodicăi Boancă se stinge, astfel, la fel de surprinzător și de lipsit de sonoritate precum a și început, în 2020, grație efectelor nebănuite ale ciudatului algoritm electoral mioritic.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.