Moscoviții, în corzi. Președintele Serbiei întoarce spatele Kremlinului, transmițând că dă undă verde vânzării de muniție sârbească Ucrainei, opunându-se pe de altă parte vânzării de echipamente militare către companiile ruse


  • ACP
  • Jun 7, 2023 17:14
  • 1379
Moscoviții, în corzi. Președintele Serbiei întoarce spatele Kremlinului, transmițând că dă undă verde vânzării de muniție sârbească Ucrainei, opunându-se pe de altă parte vânzării de echipamente militare către companiile ruse

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a declarat într-un interviu acordat pentru Finacial Times că nu se opune ca firmele sârbești să vândă muniție care ajunge prin intermediari în Ucraina. 

Faptul că armata ucraineană a folosit rachete ER Grad 2000 de 122 mm produse în Serbia, care depășesc semnificativ capacitățile altor rachete similare din arsenalul armatei ucrainene, a fost făcut cunoscut de presa internațională cu mai multe luni în urmă. Atunci s-a aflat că muniția achiziționată de la întreprinderea sârbă Krušik de către compania canadiană JNJ Export & Import a fost transportată din Serbia în Turcia de Arca Savunma Sanayi Ticaret, de unde a ajuns în Slovacia, iar de acolo în Ucraina.  

Aleksandar Vučić a explicat pentru publicația britanică faptul că deși înțelege că destinația finală a munițiilor sârbești vândute multor clienți este reprezentată de Ucraina, nu intenționează să oprească vânzările.

"Este posibil să se întâmple asta? Nu am nicio îndoială. Care este alternativa pentru noi? Să nu mai producem muniție? Să nu mai vindem?", a declarat președintele sârb.

Vučić a vorbit și despre situația complicata a țării sale, care merge pe o linie fină între Moscova și puterile occidentale, dar a precizat că nu va ajuta efortul de război al Rusiei în condițiile în care Serbia s-a alăturat tuturor rezoluțiilor ONU care condamnă invazia rusească la scară largă asupra Ucrainei. 

"Nu vom fi un hub pentru reexportarea a ceva în Rusia", a declarat Vučić, adăugând că zilele în care obișnuia să vorbească cu Vladimir Putin din trei în trei luni s-au încheiat, acesta încetând de un an să mai ia legătura cu Kremlinul, excepția constând în primirea vizitatorilor de la Moscova.

"Susținem interzicerea reexporturilor, de exemplu, a tehnologiilor cu dublă utilizare necesare pentru drone (ruse - n.red.)", a mai spus  Vučić. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.