Washingtonul își recunoaște vulnerabilitatea în fața atacurilor cibernetice ale Chinei comuniste


  • ACP
  • May 26, 2023 20:46
  • 1627
Washingtonul își recunoaște vulnerabilitatea în fața atacurilor cibernetice ale Chinei comuniste

Washingtonul a anunțat joi că Beijingul poate lansa atacuri cibernetice eficiente împotriva infrastructurii critice, după ce a fost descoperită la începutul acestei săptămâni o campanie de spionaj cibernetic venită din China, care a vizat ținte militare și guvernamentale din Statele Unite. 

Departamentul de Stat al SUA a avertizat că din partea Chinei pot fi lansate astfel de atacuri cibernetice împotriva conductelor de petrol și gaze, a sistemelor feroviare și a multor alte domenii ale infractructurii americane, după ce specialistii din SUA au descoperit că un grup chinez de hacking a spionat astfel de rețele. Grupul chinez de spionaj care a lansat campania de spionaj - denumit „Volt Typhoon” de către Microsoft - a făcut miercuri obiectul unei alerte emise de agențiile de securitate cibernetică și de informații din alianța grupului celor „Cinci ochi” - SUA, Australia, Canada, Noua Zeelandă și Regatul Unit -, care are ca scop supravegherea Chinei comuniste și a altor potențiale pericole din zona Asiei de Sud Est, a Pacificului. 

Specialiștii Microsoft au spus că grupul Volt Typhoon deține capabilități „care ar putea perturba infrastructura critică de comunicații dintre Statele Unite și regiunea Asia în timpul crizelor viitoare”, una dintre aceste posibile crize fiind previzibila încercare a Chinei de a ocupa Taiwanul. 

Agenția SUA pentru Securitate Cibernetică și Securitate a Infrastructurii (CISA) a declarat că lucrează pentru a înțelege „amploarea potențialelor intruziuni și impacturile asociate”, cu scopul de a ajuta agenția „să ofere asistență acolo unde este nevoie și să înțeleagă mai eficient tacticile întreprinse de acest adversar”, a declarat directorul asistent executiv al CISA, Eric Goldstein, agenției de presă Reuters. 

„Multe metode tradiționale de detectare, cum ar fi antivirusul, nu vor găsi aceste intruziuni”, a mai spus Goldstein. 

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat, într-o conferință de presă: „Comunitatea de informații americană evaluează că China este aproape sigur capabilă să lanseze atacuri cibernetice care ar putea perturba serviciile de infrastructură critică din Statele Unite, inclusiv împotriva conductelor de petrol și gaze și a sistemelor feroviare”.

(Sursa: Al Jazeera)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.