Obrăznicia Moscovei: Președintele Dumei de Stat a Rusiei cere Poloniei să cedeze teritorii și să plătească Kremlinului sute de miliarde de dolari. Răspunsul Guvernului de la Varșovia: "Truc propagandistic tipic rusesc"


Obrăznicia Moscovei: Președintele Dumei de Stat a Rusiei cere Poloniei să cedeze teritorii și să plătească Kremlinului sute de miliarde de dolari. Răspunsul Guvernului de la Varșovia: "Truc propagandistic tipic rusesc"

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a descris luni planurile Rusiei de a impune sancțiuni Poloniei drept "un truc propagandistic tipic". 

Într-o declarație publicată pe canalul său de Telegram, Vyacheslav Volodin, președintele Dumei de Stat a Rusiei, precizase că Polonia trebuie să fie sancționată ca pedeapsă pentru "trădarea memoriei istorice", referindu-se la "eliberarea" Poloniei de sub ocupația germană în cel de-al Doilea Război Mondial.

Anunțând că subiectul va fi dezbătut în Duma de Stat a Federației Ruse, Volodin a mai spus că Varșovia ar trebui să plătească Rusiei 750 de miliarde de dolari americani pentru investițiile sovietice postbelice în Polonia și să returneze teritoriile câștigate după război datorită URSS.

Ca replică, Morawiecki a subliniat că, din punct de vedere istoric, de fapt Rusia trebuie să plătească despăgubiri Poloniei. 

"Acesta este un truc propagandistic tipic rusesc. Rusia este responsabilă pentru pagube mari aduse substanței materiale a Poloniei", a spus Morawiecki în timpul unei vizite în orașul de coastă Gdynia.

El a adăugat că Rusia va trebui să plătească pe fondul războiului pe care îl duce la scară largă împotriva Ucrainei.

"Rusia va trebui, cu siguranță, să plătească despăgubiri uriașe Ucrainei, unde se face vinovată de crime de război și provoacă pagube economice uriașe", a spus premierul polonez. (sursa: The First News)

Președintele Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului Rusiei, a cerut Poloniei să plătească Moscovei 750 de miliarde de dolari americani pentru "eliberarea" acesteia la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și pentru aportul adus procesului de reconstrucție. 

Vyacheslav Volodin a mai spus că "Polonia trebuie să returneze" teritoriile pe care le-a primit ca parte a reglementărilor postbelice și a cerut interzicerea intrării camioanelor poloneze în Rusia.

Remarcile oficialului rus fac parte dintr-o interpretare revizionistă a istoriei ce a fost promovată sistematic de personalități marcante din politica de la Moscova, inclusiv de însuși Putin. 

În timp ce sosirea Armatei Roșii a pus capăt ocupației germane asupra Poloniei, aceasta a dat startul deceniilor de guvernare comunistă impusă de sovietici, care a durat până în 1989. Mai mult, războiul a început în septembrie 1939, când Stalin și Hitler s-au înțeles pentru a invada Polonia și a o împărți între ei.

Ca parte a reglementărilor postbelice, Polonia a primit în vest teritorii din Germania. Totuși, în același timp, Polonia a pierdut teritoriu mai semnificativ în est, care a devenit parte a Uniunii Sovietice.

În postarea de pe Telegram, Volodin a susținut că "Polonia a uitat că eliberarea sa de invadatorii fasciști" a venit "cu un preț mare pentru poporul sovietic".

"O treime din teritoriile poloneze actuale... au devenit parte din Polonia după cel de-al Doilea Război Mondial numai datorită țării noastre", a susținut Volodin, care nu a menționat că o parte și mai mare a teritoriului Poloniei de dinainte de război a mers către Uniunea Sovietică.

Apoi a susținut că sovieticii au cheltuit echivalentul a peste 750 de miliarde de dolari americani, conform cursului valutar actual, pentru reconstruirea și dezvoltarea Poloniei după război. În timp ce sovieticii au contribuit la redresarea Poloniei după război, și-au folosit totodată controlul asupra țării pentru a o împiedica să primească ajutor conform Planului Marshall al SUA.

În deceniile de guvernare comunistă impusă de sovietici, Polonia și alte țări din blocul estic au rămas în urma Occidentului din punct de vedere economic, un decalaj pe care Varșovia a reușit să-l diminueze odată cu recâștigarea independenței în 1989.

Volodin a continuat plângându-se că autoritățile actuale ale Poloniei au demolat monumente ale Armatei Roșii, au închis școli rusești și "au furat proprietăți rusești". De fapt, Polonia a confiscat recent proprietăți utilizate anterior de ambasada Rusiei, dar a făcut acest lucru pe baza unor ordine judecătorești anterioare ignorate de Moscova.

Având în vedere că Polonia "a abandonat istoria comună și a profanat memoria soldaților noștri", a scris Volodin, "trebuie să returneze teritoriile dobândite ca urmare a celui de-al Doilea Război Mondial și să ramburseze țării noastre fondurile cheltuite pentru ea în anii de război și anii postbelici".

De asemenea, Volodin a cerut interzicerea intrării camioanelor poloneze pe teritoriul Rusiei. Adoptarea acestei măsuri, a susținut el, ar costa Polonia 8,5 miliarde de euro și ar duce 2.000 de firme poloneze, care au angajat aproximativ 20.000 de șoferi, spre faliment. Acesta a adăugat că subiectul va fi discutat luni în Duma de Stat a Rusiei. (sursa: Notes from Poland)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.