DOCUMENT Coaliția Moscovei din Parlamentul României primește lovitură după lovitură: CL și CES au dinamitat proiectul de lege prin care Șoșoacă și Ghiță cer ca România să declare război Ucrainei


DOCUMENT Coaliția Moscovei din Parlamentul României primește lovitură după lovitură: CL și CES au dinamitat proiectul de lege prin care Șoșoacă și Ghiță cer ca România să declare război Ucrainei

Coaliția Moscovei din Parlament, care a propus ca România să declare război Ucrainei, a primit o serie de lovituri de proporții. Concret, proiectul de lege care presupune ca România să devină stat beligerant a fost avizat negativ de Consiliul Legislativ, respectiv nefavorabil de Consiliul Economic și Social. 

De asemenea, așa cum puteți citi AICI, Parlamentul României a respins urgentarea parcursului parlamentar al proiectului de lege despre care amintim că a fost inițiat de senatoarea ex-AUR Diana Șoșoacă și deputatul PSD Daniel Ghiță. Printre inițiatori se mai numără deputații ex-AUR Ciprian Ciubuc, Francisc Tobă și Nicolae Roman. 

Așa cum a reliefat Consiliul Economic și Social, proiectul de lege prin care se solicită ca România să demareze anexarea unor teritorii din Ucraina contravine dreptului internațional public și, în mod particular, tuturor tratatelor internaționale la care țara noastră ia parte. Nu în cele din urmă, CES a subliniat că simpla dezbatere în cauză reprezintă un act de legitimare a acțiunilor regimului terorist de la Kremlin.

Redăm documentul remis de CES: 

Totodată, în plan procedural, Consiliul Legislativ atrage atenția că Guvernul are atribuția denunțării tratatelor internaționale, nicidecum Parlamentul. Mai mult, CL subliniază că adoptarea inițiativei Dianei Șoșoacă poate atrage răspunderea internațională a statului român și contravine, de altfel, Constituției României. 

Redăm documentul remis de CL: 

Proiectul de lege își va continua parcursul parlamentar, însă avizele în cauză reprezintă un semnal serios cu privire la deznodământul acestui demers putinist. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.