Cei doi ”veterani de război” care au stat alături de Putin la parada de la Moscova NU au luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial. Minciunile Kremlinului


Cei doi ”veterani de război” care au stat alături de Putin la parada de la Moscova NU au luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial. Minciunile Kremlinului

Dictatorul Vladimir Putin a stat alături de doi veterani la Parada din Piața Roșie. Cu toate acestea, niciunul dintre ei nu a luptat împotriva trupelor naziste, a precizat Agenstvo. Potrivit portalului, unul dintre veterani a fost membru al NKVD și a luptat împotriva rezistenței din Ucraina, în timp ce al doilea a participat la reprimarea Primăverii de la Praga.

În dreapta lui Putin a luat loc Iuri Dvoikin, în vârstă de 98 de ani. În 1942, el s-a înrolat în armată ca voluntar, dar nu a ajuns niciodată pe front. După ce a absolvit școala de lunetiști în 1944, a fost trimis ca NKVD-ist în regiunea Lviv "pentru a efectua operațiuni de lichidare a rezistenței naționaliste din Ucraina de Vest", relatează Agenstvo.

În stânga lui Putin a stat Gennady Zaitsev, care s-a născut în 1934 și nu a luat parte la cel de-Al Doilea Război Mondial. A fost chemat la serviciul militar în 1953, a rămas în armată după ce a terminat serviciul militar obligatoriu și s-a alăturat KGB-ului în 1959. În 1968, Zaytsev a participat la invadarea rusească a Cehoslovaciei pentru reprimarea protestelor antisovietice și a Primăverii de la Praga. Zaytsev a condus un grup al Direcției a 7-a a KGB în Operațiunea Dunărea, așa cum a fost numită intrarea trupelor în Cehoslovacia. Sub conducerea sa a fost confiscată clădirea Ministerului Afacerilor Interne din Praga. În anii '70, Zaytsev a condus grupul ”antiterrorist” Alfa, creat de KGB-istul Iuri Andropov. 

La parada din acest an din Piața Roșie a fost prezent cel mai mic număr de militari din 2008 încoace. Mai multe formațiuni militare care au fost reprezentate anul trecut nu au ieșit la paradă. Acestea sunt: Divizia a 2-a de pușcași motorizați a Gărzii, Divizia Taman, a 27-a Brigadă separată de pușcași motorizați a Gărzii din Sevastopol, Divizia a 4-a de tancuri Kantemirov din Gardă, Brigada 45 de geniu independentă.

De asemenea, la paradă nu a apărut niciun tanc modern, transmite nokta.md – detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.