Bulgaria începe pregătirea militară a elevilor de liceu


  • ACP
  • May 1, 2023 12:18
  • 678
Bulgaria începe pregătirea militară a elevilor de liceu

După o propunere legislativă făcută cu mai mult de zece ani în urmă, în Bulgaria a fost introdusă printr-un act legislativ desfășurarea pregătirii militare a elevilor de liceu, din clasele a X-a și a XI-a.

Ordonanța privind termenii și condițiile de organizare, desfășurare și asigurare a pregătirii cetățenilor bulgari pentru apărarea țării reglementează pregătirea elevilor din învățământul secundar, precum și pregătirea cadrelor militare și a angajaților civili care vor desfășura pregătirea elevilor.  

Ordonanța prevede ca formarea militară să intre în vigoare din anul școlar 2023/2024 și să se desfășoare în cadrul orelor de curs, pe un total de 10 ore de studiu, împărțite în două etape - câte 5 ore în clasele a X-a și a XI-a. Instruirea se va desfășura de către angajați militari sau civili din Ministerul Apărării sau structuri aflate în subordinea directă a Ministrului Apărării. Conținutul lecțiilor pentru clasa a X-a este:  

Dobândirea de cunoștințe și deprinderi legate de apărarea patriei; Natura și conținutul relațiilor civilo-militare; Acordarea de asistență populației de către forțele armate în crize cu caracter militar; Supraviețuire după detectarea munițiilor neexplodate, precum și acordarea de asistență din partea forțelor armate autorităților de securitate în lupta lor împotriva proliferării armelor de distrugere în masă, traficului ilegal de arme și terorismului; Protecția populației și a infrastructurii critice și participarea forțelor armate la activitățile de salvare și evacuare.  

Lecțiile pentru clasa a XI-a sunt: Forțele Armate ale Republicii Bulgaria - istorie și prezent; Misiunile și sarcinile Forțelor Armate ale Republicii Bulgaria; participarea la operațiuni și misiuni în afara teritoriului țării; Natura, scopurile și obiectivele rezervei Forțelor Armate ale Republicii Bulgaria; Armele și echipamentele militarilor din tipurile de forțe armate; Acceptarea serviciului militar și serviciul în rezerva Forțelor Armate ale Republicii Bulgaria.  

Cetățenilor bulgari care doresc să devină ofițeri în rezervă li se va oferi posibilitatea de a beneficia de pregătire militară în școlile militare pentru a dobândi calificarea, fapt menționat într-o secțiune separată a legii emise de guvernul interimar de la Sofia pentru procedura de solicitare și pregătire pentru cetățenii bulgari care îndeplinesc condițiile prevederii Legii cu privire la Rezerva în Forțele Armate ale Republicii Bulgaria. (sursa: AICI)

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.